Todorovici
Foto: Alo/Foto: RINA

- Kad se kaže Zlatibor većini je na pameti jezero u centru i popločani trg, ali ova planina je mnogo više od toga. Ovde u selu na samo desetak kilometara od centra ljudi dolaze da pronađu svoju prirodnu oazu i to uspevaju, jer ovde se tišina zapravo čuje. Vazduh je fenomenalan i kako su nam rekli gosti kao da se prodiše punim plućima", kaže za RINU domaćica Jelena Todorović.

Njihovo domaćinstvo pravo je malo parče raja na zemlji, kućice su drvene i tradicionalno opremljene. Gosti dolaze iz svih delova Srbije, regiona ali iz dalekih zemalja.

- Posetila nas je gošća iz tropskih krajeva i ona je ovde kod nas na Zlatiboru prvi put videla sneg, to je bilo opšte oduševljenje i zaista prava radost", dodaje Jelena.

Da bi pokrenuli svoj posao Jelena i njen suprug Aleksandar korsitili su podsticaje lokalne samouprave, a zahvaljujući subvencijama u planu je i proširivanje kapaciteta. Ono po čemu se još ističu jeste proizvodnja domaće organske hrane na njihovom imanju, stoga gosti na trpezi dobijaju isključivo domaću, zdravu hranu.

- Na našem imanju uzgajamo mangulice i ovce. Zlatibor je izuzetno čist tako da nam nije teško da ispunimo uslove neophodne za organsku proizvodnju. Kasnije pravimo svoje sopstvene suhomesnate proizvode vrhunskog kvalieta, mleko i sir i sve to služimo našim gostima. Svi budu oduševljeni domaćim čvarcima, mesom i mlekom. Dobar glas daleko se čuje, a preporuka "od usta do usta" je najbolja tako da je broj noćenja u našem domaćinstvu sve veći. Često kao suvenir sa Zlatibora ponesu upravo pršutu ili čvarke", kaže Aleksandar.

Ovaj mladi bračni par sa svojom decom, najbolji je primer da života ima i u srpskim selima, ali samo za one koji se ne libe da vredno rade i prevashodno bave poljoprivredom, a zatim i seoskim turizmom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading