Kompanija NiS
Foto: Stock/E stock

Piše: D. P. 

Kompanija NIS i dalje se ne oglašava po pitanju kadrovskih promena koje se dešavaju u Gasprom njeftu, iako je od saznanja o tome prošlo nekoliko dana. Naime, Alo! je preneo saznanja uglednog portala Vedomosti.ru, koji su objavili da je ruski energetski gigant Gasprom njeft, koji je u Srbiji većinski vlasnik kompanije NIS, ovih dana doživeo ozbiljnu organizacionu transformaciju.

Prema njihovim navodima, Gasprom njeft je 5. aprila prešao na model upravljanja sličan matičnom preduzeću Gasprom. Svrha promena je, prema rečima sagovornika, izgradnja transparentnije i rigidnije upravljačke vertikale, a kompaniju će umesto generalnog direktora i njegovog zamenika voditi odbor na čelu sa predsednikom i zamenicima. Zbog toga će se i pozicija glavnog čoveka Gasprom njefta Aleksandra Djukova zvati „generalni direktor – predsednik odbora“. Pored korporativnih promena, Gasprom njeft će takođe pretrpeti značajne kadrovske promene. Кonkretno, Vadim Jakovljev, koji je nadgledao blok za istraživanje i proizvodnju, napustio je kompaniju, piše portal.

Vadim Jakovljev

Gasprom

Vadim Jakovljev

On je o tome obavestio zaposlene uoči stupanja na snagu izmena - 4. aprila. Međutim, prema rečima sagovornika vedomosti.ru bliskog Gasprom njeftu Jakovljev je odluku o napuštanju kompanije doneo još prošle godine i ona nije bila spontana. Ono što je za nas zanimljivo jeste da Jakovljev obavlja i funkciju predsednika odbora direktora Naftne industrije Srbije i za sada nije izvesno da li njegov odlazak sa jedne od čelnih pozicija u Gasprom njeftu znači i napuštanje kormila kompanije NIS. Jakovljev je na poziciju predsednika Upravnog odbora NIS izabran u junu 2011. godine i do danas je bio jedan od ključnih ljudi kompanije.

Alo! je pokušao da dođe do odgovora na ova pitanja jer su kadrovske promene u Naftnoj industriji Srbije nešto što zanima širu javnost, ali odgovore nismo dobili ni posle tri dana. Pitanja na koja NIS nije imao odgovor su kako komentarišu promene u Gaspromu, da li očekuju da one utiču i na sastav rukovodstva NIS-a, kao i da li generalni direktor ostaje na toj funkciji. Iz nama nepoznatih razloga, NIS na ova pitanja nije dao odgovor, pa se dodatno postavlja pitanje ima li razloga za tajnovitost o temi koja zanima građane Srbije.

Pitanja za NIS

1. Kako komentarišete kadrovske promene u Gaspromu?

2. Da li očekujete da ove promene utiču i na sastav rukovodstva NIS-a?

3. Da li generalni direktor NIS-a ima informacije da li će ostati na funkciji?

Pada profit Gasproma

Neimenovani izvor blizak ruskoj vladi tvrdi za portal vedomosti.ru da je matična firma Gasprom, za razliku od Gasprom njefta, u nepovoljnoj finansijskoj situaciji i da zato planira da značajnije koristi resurse svoje ćerke firme za rešavanje svojih problema. Gasprom još nije objavio finansijske izveštaje za celu 2023. godinu, ali je u prvoj polovini prošle godine neto profit gasnog monopola pao 8,5 puta.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading