ŠTA SADRŽI DOKUMENT KFOR-a? Bez saglasnosti Srba nema KBS na severu Kosova!
Alo!

Posle prebacivanja u kućni pritvor Dejana Pantića, i garancije Amerike i Evropske unije da ljudi koji su danononoćno bili na protestima neće biti hapšeni, naš narod je poslušao predsednika Aleksadra Vučića koji ih je savetovao da uklone prepreke sa puteva.

Uklonili smo barikade, sad nek stranci ispune obećano! - Alo.rs

Prvi čovek Srbije im je ukazao da prvi put, u aktu Kfora, imamo nešto što se ne odnosi samo na Albance i NATO, i da više ne moramo da se pozivamo na dokument Andersa fog Rasmusena, nekadašnjeg generalnog sekretara NATO, i tadašnjeg predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija o uslovima pod kojim KBS može da ide na sever:

- Imamo nešto što za nas postaje novi izvor prava i jasno propisuje obaveze Kfora da bez njihove saglasnosti, lokalne srpske zajednice, na kraju krajeva i Srbije, ne može biti prisustva tzv. kosovskih bezbednosnih snaga na severu. To je za nas velika stvar.

Formalno-pravno, Beograd se preko kosovskih Srba praktično uvodi kao treća strana, što do sada nije bio slučaj, jer se ugovorni odnos gradio između Prištine i NATO, odnosno predviđa da KBS mora da traži saglasnost od Kfora. Kako se to sprovodilo u praksi, najbolje svedoči podatak da su Albanci do sada 15 puta upadali na sever pokrajine sa dugim cevima i oklopnim vozilima, a da ni od koga ne traže dozvolu, svakog puta prolazeći bez ikakvih posledica za brutalno kršenje sporazuma koji su sami potpisali.

NAŠA VOJSKA BEZ NOVIH OBAVEZA

Premijer privremenih institucija Aljbin Kurti u poslednje vreme često je ukazivao na aktivnosti naše Vojske, a u dokumentu Kfor pominje se i ova tema. Naime, navodi se da Vojska Srbija nema nikakvu obavezu da Kfor obaveštava o raspoređivanju i aktivnostima, osim ako se približi na najmanje 1.000 metara od administrativne linije. Poslednjih dana Vojska je rasporedila snage u Raškoj oblasti na udaljenosti od 2.000 metara od teritorije južne srpske pokrajine.

MANJE TENZIJA

Posle smirivanja tenzija, juče je i stanje povišene borbene gotovosti u Vojsci Srbije ukinuto odlukom predsednika i vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića. Posebne mere proglašene su 26. decembra, kada su iz Prištine pretili da će kosovska policija silom ukloniti barikade. Namera Vojske Srbije bila je da pomogne našim ljudima ukoliko dođe do fizičkog napada na njih, kako bi se izbegao novi pogrom.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading