srbi se okupljaju na severu kim
Foto: Tanjug/Tanjug

Na današnjoj sednici centralne izborne komisije u Prištini predstavljen je izveštaj u vezi sa procesom verifikacije potpisa prikupljenih od strane četiri inicijatorske grupe za peticiju za smenu albanskih gradonačelnika u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću. Kako je istaknuto, CIK je verifikovao potreban broj potpisa birača u sve četiri opštine.

Nakon procesa verifikacije, koji uključuje proveru da li su lica koja su potpisana u peticiji organizovanoj u četiri opštine na severu birači tih opština, CIK je saopštio da je verifikovano potrebnih 20 odsto u sve četiri opštine.

- Iz peticije organizovane u opštini Leposavić, CIK je prihvatio na verifikaciju listu sa 3.030 potpisa popunjenih na 304 strane, iz čega, nakon upoređivanja sa podacima biračkog spiska na osnovu ličnog broja, proizilazi da su 2.905 potpisnika peticije građani Kosova sa pravom glasa u ovoj opštini. Ukupan broj birača u ovoj opštini je 13.441 birač, dok 2.689 birača čini 20 odsto biračkog spiska. Ovi prikupljeni potpisi čine 20 odsto birača u ovoj opštini - naveli su iz CIK-a.

I spisak birača iz Zubinog Potoka prošao je verifikaciju.
- Iz peticije organizovane u opštini Zubin Potok, CIK je prihvatio na verifikaciju spisak sa 1.576 potpisa popunjenih na 158 stranica, iz čega, nakon upoređivanja sa podacima biračkog spiska na osnovu matičnog broja, proizilazi da su 1.380 potpisnika peticije građani Kosova sa pravom glasa u ovoj opštini. Ukupan broj birača u ovoj opštini je 6.732 birača, dok 1.347 birača čini 20 odsto biračkog spiska. Ovi prikupljeni potpisi čine 20 odsto birača u ovoj opštini", dodali su.

Kako su naveli, u opštini Zvečan 20 odsto čini 1.411 birača, a prikupljeno je 1.834 potpisa.
- Iz peticije organizovane u opštini Zvečan, CIK je prihvatio na verifikaciju listu sa 1.834 potpisa popunjenu na 185 strana, iz čega, nakon poređenja sa podacima biračkog spiska na osnovu ličnog broja, proizilazi da su 1.714 potpisnika peticije građani Kosova sa pravom glasa u ovoj opštini. Ukupan broj birača u ovoj opštini je 7.052 birača, dok 1.411 birača čini 20 odsto biračkog spiska. Ovi prikupljeni potpisi čine 20 odsto birača u ovoj opštini - saopštili su.

U Severnoj Mitrovici prikupljen je najveći broj potpisa.
- Iz peticije organizovane u opštini Severna Mitrovica, CIK je prihvatio na verifikaciju spisak sa 4.148 potpisa popunjenih na 423 stranice, iz čega, nakon poređenja sa podacima biračkog spiska na osnovu ličnog broja, proizilazi da su 3.653  potpisnika peticije građani Kosova sa pravom glasa u ovoj opštini. Ukupan broj birača u ovoj opštini je 18.199 birača, dok 3.640 birača čini 20 odsto biračkog spiska. Ovi prikupljeni potpisi čine 20% birača u ovoj opštini -  dodali su iz CIK-a.

Član CIK-a Burim Ahmetaj istakao je da je najbolje vreme za održavanje glasanja za smenu gradonačelnika 21. april ove godine, na šta je Iljir Gaši dodao da o tome odlučuje predsednik Kosova, dok je CIK tu da pomogne u pripremi.

Izveštaj o peticiji građana sa severa usvojen je sa osam glasova za i dva protiv.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading