"SVIMA NAM JE PREKO GLAVE POLITIČKIH IGARA" Dašić: Bojkot je logična odluka
Foto: Tanjug/Tanjug/dopisništvo

Iako se to organizuje na osnovu prethodno potpisane peticije, čini se da većina građana na to glasanje neće izaći, piše Dojče vele. Igor Dašić iz Zvečana ističe da je bojkot je logična odluka, imajući u vidu uslove u kojima Srbi žive.

"Poverenja prema institucijama u Prištini nema i svima nam je preko glave političkih igara. Jedino rešenje za ovu krizu je ostavka svih gradonačelnika i odbornika", smatra Dašić.

Na bojkot glasanja o opozivu gradonačelnika izabranih pre godinu dana i to na izborima koji su takođe bojkotovani, pozvala je Srpska lista. Druge političke opcije, poput Srpske demokratije, tražile su odlaganje glasanja i njegovu organizaciju od strane Oebsa zbog nepoverenja građana u kosovske institucije. A neki opozicioni politički predstavnici potpuno su se usprotivili čak i potpisivanju peticije.

Za Srpsku listu, odluka o bojkotu nije toliko izraz političkog protesta, koliko pokušaj da se zaštiti od odgovornosti zbog mogućeg neuspeha opoziva, što bi suštinski legitimisalo sadašnje gradonačelnike. Naime, prema kosovskim propisima, uspeh izbora ne zavisi od cenzusa, ali je istovremeno kriterijum za uspeh opoziva veoma visok: potrebno je da izađe i za smenu glasa 50 odsto plus jedan upisanih birača.

Tako je, na primer, za opoziv sadašnjeg gradonačelnika Leposavića koji je izabran sa 100 glasova, potrebno da glasa bar 6.800 birača. Pritom je u toj opštini, od kada se organizuju kosovski izbori, za srpske kandidate glasalo najviše 7.200 ljudi – i to u daleko povoljnijim političkim okolnostima, iako uz brojne navode o nepravilnostima i višestrukom glasanju. Izbori za gradonačelnike koje su Srbi bojkotovali održani su 23. aprila 2023. između ostalog i na ovakvim improvizovanim biračkim mestimaIzbori za gradonačelnike koje su Srbi bojkotovali. Pored prenaduvanih biračkih spiskova, prema kojima u četiri opštine na severu živi 46.500 birača, problem je i motivacija glasača.

"Nema poente učestvovati u sistemu koji vam gazi sva prava i na svakom koraku pokazuje da vas tu ne želi", kaže Dašić za DW. On sam ne bi ni mogao da glasa, čak i da hoće. Dašić je, naime, samo jedan od stotine građana sa severa Kosova čije porodice strahuju da se njihovi članovi nalaze na, kako kažu, "Kurtijevom spisku za hapšenje".

Zato Dašić trenutno ne boravi na tzv. Kosovu. Porodica veruje da je on na spisku, jer je Policijskom inspektoratu Kosova prijavio da su ga fizički napala petorica kosovskih policajaca.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading