"SRBE NA VRBE" Skandalozni neofašistički grafiti osvanuli u Novom Sadu, analitičar ocenio - reč je o POVAMPIRENIM USTAŠAMA
Privatna arhiva

Ovim skandaloznim grafitima punim mržnje prehodilo je ispisivanje nekoliko grafita širom Novog Sada, na kojima se poziva na linč svih koji podržavaju SNS, kao i uvredama na račun predsednika Srbije Aleksandra Vučića i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.

Iako veliki deo grafita nije potpisan, ali kako pored nekih stoji “OSA”, što je skraćenica od “Omladinska studentska akcija” koja je već imala slične aktivnosti pre dve večeri u Novom Sadu, nije isključeno da je ovo nastavak te akcije.

Prethodno su aktivisti OSA u novosadskoj opštini Liman i Sunčanom keju napravili niz grafita sa porukama mržnje prema čelnicima države i grada, uz grafite “Izbori se za Novi Sad” i “OSA”

Da li je ovo već sada deo političke kampanje, i to one prljave, da li je legitiman, pitali smo analitičare koji su saglasni u osudi ovakvih ispisa na gradskim fasadama.

KRSTIĆ: FAŠIZAM NEKADA OBUČE I GRAĐANSKO ODELO

Analitičar i savetnik bivšeg predsednika Republike Nebojša Krstić ističe da je poruka “Srbe na vrbe” ista ona koju svakodnevno možemo videti na zidovima u Hrvatskoj.

– Kad tamo to vidimo suvišna je svaka rasprava o tome da li su to pisali nekakvi levičari ili desničari. Pisale su povampirene ustaše. Kako tamo, tako i ovde. Fašizam danas ne nosi crnu uniformu pa ga nije uvek lako prepoznati. Nekad je zavijen u građansko odelo elitizma, klasizma, kultur-rasizma i autošovinizma. Ali suština je ista: emituje se govor mržnje kojim se poziva na nasilje, a sve u ime “pravde”, “poštenja”, “slobode” i sličnih lepih pojmova koji prikrivaju zlokobnu suštinu – navodi on.

Pogledajte grafite mržnje u Novom Sadu:

Profesor FPN Zoran Stojiljković takođe oštro osuđuje ovakav “šizofreni govor mržnje”.

– Sada kada su odnosi sa nacionalnim manjinama, Mađarima posebno, relaksirani kao nikada ranije, kada imamo brojna šsavezništva, ne verujem da ovakve poruke dolaze iz tih krugova. Takođe mi, bez obzira na kritičko usmerenje prema režimu, ovakve poruke ne idu ni uz studentske organizacije. Pre mi se čini da je u jeku zaoštravanja retorike unutar političke kampanje ovde reč o dopisivanju rukopisa sa ciljem da se diskvalifikuje neko ko se zalaže za neku vrstu urbane kreativnosti – ocenjuje profesor Stojiljković.

STUDENTSKI PARLAMENT U NOVOM SADU OSUDIO JEZIV GOVOR MRŽNJE

Nakon što su jutors osvanule ustaške poruke u Novom Sadu, oglasio se studentski parlament Univerziteta i najoštrije osudio počinioce.

Najoštrije osuđujemo poruke govora mržnje koje su osvanule na ulicama Novog Sada, na našem Štrandu. Grad u kojem živimo i studiramo otvoren je za sve, a ovakve opasne poruke koriste onima koji hoće da unesu nemir među građanima Novog Sada. Ovo je multikulturalan grad, grad koji je bio Evropska prestonica mladih 2019. godine, a ove godine Evropska prestonice kulture, grad koji spaja različitosti suživota. Skandalozno je i strašno da je pojedinim navodnim građanskim aktivistima koji se kriju iza ovih “studentskih organizacija”, jedini cilj izazivanje konflikata. Po svoj prilici im nije stalo ni do građanskih prava, a kamoli do demokratije. Podvlačimo, osuđujemo svaki vid govora mržnje uperen protiv bilo koga, bez obzira da li se radi o Srbima, Hrvatima, Mađarima, Jevrejima, Slovacima, Rumunima i svih ostalih zajednicima koje žive u našem gradu – navodi se u saopštenju, koje su potpisali svi studentski plamenti, unije i asocijacije sa Novosadskog univerziteta.

NEDAVNO ISPISIVANI ANTISEMITSKI GRAFITI PROTIV DOKTORA KONA

Na meti fašista u Novom Sadu novembra prošle godine našao se i član Kriznog štaba Predrag Kon. Tada je crnim sprejem na fasadi zgrade na Novom naselju bilo ispisano: “Dr. Mengele – ostavka”.

Povezivanje dr Kona sa zloglasnim nacistom Mengelom naišao je na oštre osude političkih zvaničnika od Grada do Pokrajnske vlade. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije je osudio ovakvo huliganstvo.

Šokiran sam time da neko u Srbiji 2021. godine piše antisemitske grafite i to protiv doktora Kona, čoveka koji je sav svoj život i znanje posvetio našoj zemlji i borbi sa užasnim bolestima. Ovo nije pitanje odnosa Srba i Jevreja, braće po stradanju i mučeništvu, ovo nije pitanje shvatanja slobode ili ograničenja iste, ovo je pitanje zdravog razuma i elementarne kulture i obrazovanja – istakao je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading