Samit u Skoplju
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/instagram

Za Beograd i Prištinu, ukazuju sagovorici Kosovo onlajn, na sastancima u Severnoj Makedoniji, kojim će osim evropskih zvaničnika, kako je najavljeno, prisustvovati i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajan, pažljivo će biti odmereno šta je svaka od strana uradila u prethodnom periodu kako bi se otkočio dijalog i napravio pomak u normalizaciji.

Analitičari iz Beograda, Prištine, Skoplja i Tirane ukazuju i da je izvesno da će zajednička poruka zvaničnika EU i SAD biti da svi postignuti dogovori moraju da se implementiraju i ponovljen jasan stav da će pitanje normalizacije biti među ključnim merilima kada se bude odlučivalo koliko novca će im sledovati iz razvojnog paketa EU. Međutim, nisu optimisti da će pritisci koje očekuju da će EU i SAD pojačati prema Beogradu i Prištini dati rezultate, već je, po njima, izvesniji nastavak statusa kvo u dijalogu.

 

 

Domaćin sastanka u Skoplju je makedonski premijer Dimitar Kovačevski, a pozive su dobili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti. Na sastanku će učestvovati generalni direktor Evropske komisije Gert Jan Kopman i Džejms O'Brajan, kao i premijeri Albanije i Crne Gore, Edi Rama i Milojko Spajić, i ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić. U Skoplje su pozvani i predstavnici regionalnih organizacija, Saveta za regionalnu saradnju, Cefte i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana 6, USAID-a i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

Pretnje Prištine

Sastanci u Skoplju održavaju se u atmosferi podignute zabrinutosti među Srbima na Kosovu i Metohiji ali i kod zvaničnog Beograda, zbog najava iz Prištine da će od 1. februara biti ukinut platni promet sa Srbijom. Nameru da se protera dinar sa KiM ocenjuju kao još jedan pokušaj da se ionako težak život Srba dodatno zakomplikuje i da ih ne bude više na KiM. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je o ovim problemima razgovarao i sa brojnim svetskim liderima na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, a razgovori će se nastaviti i u Skoplju.

Izbori u SAD i Evropi

Politikolog Vuk Velebit kaže da je bitno razumevanje konteksta u kojem se dešava sastanak lidera regiona sa predstavnicima SAD i EU u Skoplju povodom briselskog Plana rasta za Zapadni Balkan  jer, kako ukazuje, postoji jedna hitnost, i kod evropske i kod američke administracije, da se postigne neki napredak u dijalogu.

"Ove godine imamo izbore i u Americi i u Evropi i ta lista stvari koja je neophodna da se uradi se povećava. Mislim da će zbog toga postojati i veći pritisak na naš region da se neke stvari završe. Ne verujem da ćemo svedočiti bilo kakvoj promeni, mislim da će se više održavati status kvo. Prvo, način na koji je to zamišljeno da se reši - nisam siguran da je moguć. Drugo, u Prištini postoji jedno suštinsko nerazumevanje i nespremnost na bilo kakvu vrstu kompromisa ili poštovanja i razumevanja srpske pozicije", kaže Velebit za Kosovo onlajn.

Nastavlja da kada se pogleda kako Srbi na Kosovu žive, kakav je položaj njihovih ljudskih i religijskih prava, to onemogućava da se kreira bilo kakva atmosfera normalnosti.

"Mislim da je EU pokazala jedno odsustvo kapaciteta da se bavi ovim pitanjem i zbog toga imamo sve veću uključenost američke strane koja ipak ima za nijansu više razumevanja za srpske pozicije u odnosu na EU", navodi on.

Velebit, koji je i izvršni direktor "Pupin inicijative", ne očekuje da se na sastanku u Skoplju, na kojem je najavljeno i prisustvo O'Brajana, bilo šta krucijalno desi.

"Mislim da će to biti samo još jedan sastanak. Imali smo u Davosu i sastanak predsednika Srbije sa Džejmsom O'Brajanom i Miroslavom Lajčakom, oni su održali sastanke i sa prištinskom stranom. Za Zapad je ključno da ovde ne budu tenzije koje mogu da dovedu do nekih sukoba. U ovom trenutku više deluje kao da i jednoj i drugoj strani odgovara status kvo i neka vrsta stabilnosti, kakve-takve, samo da ne bude nekih sukoba i situacija kojima smo svedočili protekle godine", ističe Velebit.

"Potreban veći pritisak na Kurtija"

Kada je reč o atmosferi uoči sastanka u Skoplju, s obzirom na to da Priština najavljuje ukidanje platnog prometa u dinarima, Velebit kaže da bi voleo da vidi veći pritisak na Aljbina Kurtija zbog svih stvari koje radi, odnosno ne radi.

"Prištinska administracija i dalje je pod sankcijama EU koje su uvedene prošle godine, nisam siguran da će se od njih odustati dok se ne formira Zajednica srpskih opština. I ono što očekujem jeste veći pritisak na Kurtija povodom formiranja ZSO i to je i američka administracija nekoliko puta i ponovila u prethodnom periodu", smatra Velebit.

Oči Zapada i dalje na Zapadnom Balkanu

Govoreći o evropskom paketu od šest milijardi evra pomoći za Zapadni Balkan, Velebit je stava da je za EU važno da pošalje signale da joj je ovaj region i dalje bitan i da ga žele kao deo Unije, iako ne veruje da će tu biti velikih pomaka.

"Paket, ne samo finansijske pomoći nego i strateškog pozicioniranja ovog regiona u odnosu na EU i SAD, bitan je zato što ako se region Zapadnog Balkana razvija, ako se povezuje, ako mi više sarađujemo međusobno, to onda znači veću stabilnost. I na taj način se rešavaju neki problemi eskalacija i potencijalnih sukoba. Mislim da Srbija ima mogućnost da se kao zemlja inovacija, gde se razvija IT sektor, pozicionira kao glavni partner SAD na ovim prostorima", ističe politikolog. 

Plan rasta

Na sastanku u Skoplju biće poslata poruka da da su potrebni ozbiljni reformski procesi za korišćenje sredstava iz paketa EU vrednog šest milijardi evra, a Beogradu i Prištini dodatno ukazano da će za njih ključno merilo biti implementacija postignutrih sporazuma, smatra Miloš Pavković, iz Centra za evropske politike.

"Verovatno će biti poslata poruka da je Plan rasta za Zapadni Balkan živ, da se on operacionalizuje, a liderima ukazano da je neophodno da se ozbiljnije dohvate reformi, da ih ozbiljnije shvate u oblastima koje su predviđene ovim planom kako bi i sredstva bila dostupna. Podsetiću, ono što je jako bitno kod ovog plana to je da su sredstva uslovljena napretkom u reformama, tako da ukoliko ne bude bilo reformskog procesa neće biti ni pristupa sredstvima za državu koja ne poštuje reformsku agendu", ističe Pavković za Kosovo onlajn.

Dijalog Beograda i Prištine

Beogradu i Prištini, dodaje, biće poslata jasna poruka da je neophodan i napredak u samom dijalogu i procesu normalizacije kako bi ova sredstva bila dostupna dvema vladama. 

"Kada pričamo o dijalogu Beograda i Prištine, 2023. je bila godina velikih uspona i padova, imali smo prvo Sporazum o normalizaciji koji je postignut u februaru, a onda gomilu tenzija i kritičnih situacija, od barikada, protesta, hapšenja, do Banjske. Tako da je EU, posrednik u dijalogu Miroslav Lajčak, pre svega, delovao kao neki vatrogasac koji gasi požare, a nije bilo puno prostora za napredak u procesu dijaloga i normalizacije. Sada je akcenat na primeni dogovorenog i pošto su se tenzije smirile ili barem tako deluje, da se krene u implementaciju i napredak u samom dijalogu. Očekujem da će to biti poruka EU, da se ide u implementaciju Sporazuma o normalizaciji", kaže Pavković. 

Analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri kaže za Kosovo onlajn da je sastanak lidera regiona u Skoplju veoma važan jer dolazi u vrlo specifičnom trenutku kada je dijalog blokiran. Muhadžiri očekuje jače pritiske na Vučića i Kurtija kako bi bili konstruktivniji.

"Mislim da je ovaj sastanak dobrodošao kako bi se izvršio jači pritisak na Kurtija i Vučića da budu konstruktivniji, jer smo u poslednjoj godini videli da su lideri Kosova i Srbije bili mnogo više politički destruktivni nego konstruktivni. Sada će ovaj pritisak, pogotovo uz prisustvo Džejmsa O'Brajana, biti veoma velik, a posebno s obzirom na pomenutih šest milijardi evra pomoći. To će pojačati pritisak i na unutrašnjem nivou, i na Kosovu i u Srbiji, kako bi lideri nastavili sa kvalitativnijim pristupom", smatra Muhadžiri.

Ističe da je najvažnija stvar za EU i SAD da Kosovo i Srbija budu na istom geopolitičkom i geostrateškom putu.

"Postoji jasna ideja Zapada, EU i SAD, da se postigne konačni, istorijski sporazum između Kosova i Srbije, jer je to najbolja stvar za Kosovo i Srbiju. Bez ovog sporazuma, tenzije i problemi će samo rasti u budućnosti. Dakle, najvažnija stvar je postizanje tog sporazuma. Sada, kako Kurti, tako i Vučić su populistički političari i za njih je bolje da se ovakvo stanje stagnacije nastavi. Ali, nažalost, to nije dobro za ljude Kosova i Srbije", kaže Muhadžiri.

Smatra da će najvažnija poruka biti da nema alternative postizanju konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. 

"Sve drugo biće strašna stvar za Balkan, za ljude, za sve. Dakle, problem je to što nam je potreban veći pritisak, potrebna nam je čvršća pozicija. Ovo je izborna godina, kako u Evropi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Dakle, postoje mnogi problemi i dijalog ne bi trebalo da bude jedan od njih", ukazuje Muhadžiri.

Analitičar iz Tirane Mentor Nazarko nada se da bi sastanci u Skoplju mogli uticati da se ubrza sprovođenje sporazuma iz dijaloga Srbije i Kosova, jer su, ukazuje, posebno SAD zainteresovane za opipljive rezultate u procesu normalizacije.

Nazarko za Kosovo onlajn poručuje da očekuje da će se u Skoplju čuti širok spektar važnih poruka u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije.

"Sada su potrebni konkretni rezultati. Ohridskim aneksom sporazuma predviđeno je nekoliko koraka i obaveza za svaku stranu, počev od priznavanja simbola obe zemlje, otvaranja predstavništava... S druge strane, od Kosova se traži formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Takođe, važnu poruku šalje i mesto koje je izabrano sa održavanje sastanka, odnosno značaj koji se daje domaćinu, u ovom slučaju, makedonskom premijeru Kovačevskom. Čini se da je američki interes da se održi prozapadni kurs u Severnoj Makedoniji, u kojoj se očekuju izbori, i gde je nastavljanje ovog kursa dovedeno u pitanje, posebno ako se potvrdi da će većinu osvojiti VMRO-DPMNE, koja se protivi reformama. To će biti dve glavne poruke sastanaka, ali će se podsticati i saradnja u regionu gde postoji potencijalni ruski uticaj", kaže Nazarko.

Dodaje da iz tog razloga SAD i EU ne odugovlače, već ulažu političke napore kako bi se ostvarili vidljivi rezultati u regionu, posebno kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

“Verujem da će ovaj sastanak i američko prisustvo uticati na sprovođenje sporazuma. Vučić više ne može da daje izgovore kao što je bilo pred izbore. SAD, i Zapad uopšte, legalizovali su njegovu izbornu pobedu. S druge strane, Kosovo je pod sankcijama EU, koje su javne, možda su čak i SAD uvele sankcije Kosovu, koje nisu obelodanjene. Ova klima sankcija i pojedinačnih pritisaka, promena političke situacije u obe zemlje i približavanje evropskih i američkih izbora, okolnosti su koje mogu uticati na napredak dijaloga”, stava je Nazarko. 

Kada je reč o formatu sastanka i američkom angažmanu, Nazarko kaže da on podseća na Otvoreni Balkan, pod pažnjom i nadzorom SAD, tokom Trampovog predsedavanja. 

"Otvoreni Balkan je čak uključen u sporazum u Vasingtonu, koji su potpisali Hoti i Vučić. U ovom slučaju nemamo zalaganje predsednika, već O’Brajana, koji je važan diplomata i poznaje Balkan još od kraja 80-ih, bio je uključen u Dejton, Rambuje i druge važne procese. Ovaj američki angažman formalno čuva dostojanstvo Evropske unije i program EU za rast regiona. To je pristup Bajdenove administracije, da dijalog treba da se vodi posredstvom EU, a da im SAD asistiraju, ali izgleda da su Amerikanci odlučili da postignu vidljive rezultate u dijalogu Kosovo-Srbija, koji je glavni problem regiona. Posebno jer slede predsednički izbori u SAD. Da je sastanak u Skoplju samo o evropskom planu rasta, onda bismo imali drugo nivo predstavljanja EU, a ne samo sa direktorom za proširenje. Ovo je dobra vest za region. Nadam se da će ovaj sastanak doneti konkretne rezultate”, ukazuje naš sagovornik.

Ističe i da je značajna činjenica da su datum i mesto održavanja sastanka odredile same zemlje regiona, njihovi lideri. 

"Ovaj sastanak ima klasičan format sastanaka Otvorenog Balkana, uz prisustvo predsednika, premijera, civilnog drustva i ministara finansija. Biće potpisan sporazum koji suštinski povećava regionalnu saradnju. Nedostaje samo 'oznaka' Otvoreni Balkan. Konačno, Otvoreni Balkan nije imao cilj da se pretvori u doživotnu inicijativu, već je jednostavno bio formula za podsticanje EU da posveti više pažnje zemljama regiona, kada je reč o evropskim integracijama. U tom smislu, ova inicijativa je postigla svoj cilj", ističe Nazarko. 

Okupljanje regionalnih lidera u Skoplju dobra je prilika da se pokaže da Zapadni Balkan može da sarađuje i nezavisno od Evropske unije, smatra univerzitetski profesor i politički analitičar Vasko Naumovski. On za Kosovo onlajn poručuje da je svaka inicijativa koja podrazumeva pojačanu komunikaciju i saradnju između zemalja regiona dobrodošla.

Naumovski, koji je bio potpredsednik Vlade Severne Makedonije za evropske integracije i ambasador u SAD, kaže da, uzimajući u obzir to da je naša zajednička budućnost u punopravnom članstvu svih zemalja u Evropskoj uniji, treba pozdraviti sve što može da doprinese ostvarenju tog cilja, posebno ako je reč o inicijativama koje zahtevaju veću ekonomsku saradnju zemalja Balkana, kao što je Otvoreni Balkan.

"Verujem da će lideri regiona shvatiti da je budućnost naših građana u EU i da iza sebe treba da ostavimo sve podele, mržnje i svu negativnu energiju, sve ono što je, nažalost, prepoznatljivo za Balkan i što je obeležilo protekle decenije. Put ka evropskim integracijama je zapravo put ka povećanju saradnje, boljoj infrastrukturi, povećanju razmene ideja, stanovništva i radne snage, što je i jedna od inicijativa ovih sastanaka koji će se održati u Severnoj Makedoniji. Siguran sam da ćemo uz podršku EU i naših prijatelja iz SAD moći u dogledno vreme da pokažemo da ćemo imati konkretne rezultate na ovim poljima", ističe Naumovski.

Kada je reč o sastanku posvećenom Planu rasta za Zapadni Balkan, Naumovski ističe da su sve te ideje lidera sa Balkana za konačnu stabilizaciju regiona kompatibilne i sa idejama EU.

"Nažalost, proširenje EU nije trenutno toliko na dnevnom redu, ali deo posla treba da završimo sami. Da sami pokažemo da smo sposobni da sarađujemo i bez EU, da smo sposobni da ispunimo sve te suštinske kriterijume za članstvo, tako da kada dođe trenutak da pregovaramo i te pregovore formalno ispunimo, možemo da skratimo pregovarački period i što pre postanemo deo EU", zaključuje Naumovski.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (91)

Loading
Nikola

22.01.2024 07:38

Sve na jednom mestu podrška za našeg predsednika

Luna

22.01.2024 09:23

@Gane - Najbolji dokaz koliko je poštovan predsednik Vučić je to što zlikovac Kurti njje ni pozvan na Samit

Milos

22.01.2024 07:41

Nasa zemlja je motor regiona i to svi prepoznaju, Srbija napreduje na svim poljima

Jovana

22.01.2024 07:42

Svi su sada zainteresovani za desavanja na Zapadnom Blakanu.

Tijana

22.01.2024 07:44

Teško da će neko moći da utiče na Kurtija koliko ja vidim, on nije nikada spreman na mirno rešavanje problema.

Ana

22.01.2024 07:46

Podrška Vučiću na ovako važnom sastanku, nadam se da će sve proći kako treba.

Ana

22.01.2024 07:47

Nadam se da će neko da porazgovara sa Kurtijem i da mu skrene pažnju na njegovo ponašanje.

Milena

22.01.2024 07:49

Kurti je neko ko ništa ne želi da rešava na miran način, tako da sumnjam da će i danas na sastanku nekoga da posluša

Ksenija

22.01.2024 07:50

Verujem da će Vučić na samitu u Skoplju predstaviti Srbiju na najbolji mogući način.

Milica

22.01.2024 07:54

Nova prilika za srbiju da iznese svoje stavove zapadnim silama.

Ana

22.01.2024 07:55

Kurtija treba neko što pre da dovede u red, jer sa njim nema normalnog dijaloga

Igor

22.01.2024 07:55

Ova sredstva koja će biti dodeljenja će nam pomoći ekonomski i dati vetar u leđa.

Rajko

22.01.2024 07:56

Predsednik će prisustvovati novim bitnim sastancima za našu zemlju i narod.

Rajko

22.01.2024 07:56

Predsednik će prisustvovati novim bitnim sastancima za našu zemlju i narod.

Milos

22.01.2024 07:57

Dajemo punu podršku predsedniku u ovim teškim pregovorima.

Gabrijel

22.01.2024 07:57

Ceo svet vidi kako Srbija napreduje na svim poljima

Aca

22.01.2024 07:58

Od srbije mnoge stvari zavise jer smo lider u regionu.

Ana

22.01.2024 07:59

Vučić će ponoviti čvrst stav prema rešavanju pitanja KiM.

Boba

22.01.2024 07:59

Vučić je priznat lider u mnogim drzavama i visoko se kotira za to je zahvalna njegova politika i stav..

Laza

22.01.2024 08:00

Srbija je uradila sve što je mogla u dijalogu sa pristinom za razliku od albanaca.

Ratko

22.01.2024 08:00

Pre svega Srbija se izdvojila kao lider u lojalnosti ibsaradnji na svim poljima

Hana

22.01.2024 08:01

Narod je dao puno poverenje predsedniku i zazo se uzdamo u njega u ovim teškim pregovorima.

Jane

22.01.2024 08:02

Ovo je sjajna prilika da se zemlje regiona bolje razumeju

Tijana

22.01.2024 08:08

Biće ovo težak sastanak, jer sa Kurtijem ništa na miran način ne može da se reši

Dakki

22.01.2024 08:09

Izuzetno vazan samit jer svima nam je pozdate da nase drzave u regionu samo mogu napredovati ako se drze zajedno.

Maja

22.01.2024 08:10

Vucic je cenjen i postovan u svetu. Vodi odgovornu politiku i bori se za odrzavanje mira i stabilnosti u regionu. Za snaznu buducnost nase drzave.

Nenad

22.01.2024 08:11

Ambiciozan Plan EU za rast Zapadnog Balkana vredan 6 milijardi evra stavlja region u fokus. Velika odgovornost na liderima da ostvare napredak u dijalogu i reformama.

SAkki

22.01.2024 08:11

Iz ovoga se vidi da je Srbija lider u regionu.

Relja

22.01.2024 08:11

Početak sastanka lidera u Skoplju obećava konkretnu podršku razvoju. Brisel i Vašington prate svaki korak - 6 milijardi evra na stolu za prosperitet Zapadnog Balkana.

Jelena

22.01.2024 08:11

Zelimo mnogo strpljenja,uspeha,pozitivnih ishoda Vucicu danas na samitu u Skoplju. Istinski,hrabro,Vucic predstavlja i zalaze se za Srbiju,srecno.

Nina

22.01.2024 08:13

Vucic ce i ovu priliku iskoristiti za interese Srbije

Vesna

22.01.2024 08:13

Snažna podrška dijalogu između Beograda i Prištine. Sastanak u Skoplju otvara vrata za bolju saradnju i prosperitet na Zapadnom Balkanu

Dijana

22.01.2024 08:13

Srbija je otvorena za dijalog i da je do nas sigurno ne bi bilo problema, al Kurti je taj koji opstruiše svaki dogovor

Ana

22.01.2024 08:14

Odlicna prilika za Srbiju, Vucic ce predstasviti Srbiju u najboljem mogucem svetlu

Aki

22.01.2024 08:14

Puno uspeha nasem Predsedniku na samitu u Makedoniji.

Mila

22.01.2024 08:14

Sastanak koji pokazuje da je Vučić spreman da radi sa ostalima na unapređenju odnosa.

Ika

22.01.2024 08:14

Neka čelnici EU i SAD-a naterau Prištinu da ispoštuje sporazume i formira ZSO-a , pa će se nastaviti dijalog.

Goca

22.01.2024 08:14

Nadam se da će lideri regiona shvatiti značaj međusobne saradnje

Ranko

22.01.2024 08:15

Lideri Zapadnog Balkana pokazuju da prepozanju važnost zajedničke saradnje.

Miki

22.01.2024 08:15

Srbija postuje sve dogovore za razliku od Prištine, koja samo gleda da ne poštuje ni jedan dogovor.

Nenad

22.01.2024 08:16

Oči sveta uprte u Skoplje gde se lideri Zapadnog Balkana sastaju sa EU i SAD. Važno je ostvariti korak napred ka regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Sara

22.01.2024 08:16

Ovaj Samit je još jedan dokaz koliko se Srbija aktivno angažuje na međunrodnoj sceni.

Relja

22.01.2024 08:16

Napredak dijaloga Beograda i Prištine ključan za deo 6 milijardi evra. Lideri regiona pod pritiskom da ostvare stvarne promene

Mira

22.01.2024 08:16

Velike investicije očekuje Zapadni Balkan. Što se tiče Srbije mi smo ispoštovali svaki sporazum za razliku od Prištine.

Beba

22.01.2024 08:17

Srbija treba da gleda svoje interese i kako da odrzi razvoj i stabilnost zemlje.

Aca

22.01.2024 08:17

Što čeće da se održavaju ovakvi sastanci, jer se samo na taj način može ispratiti napredak.

Nenad

22.01.2024 08:17

Sastanak u Skoplju - korak ka zajedničkoj budućnosti. Važno je da lideri regiona iskoriste priliku za jaču saradnju i razvoj.

Bole

22.01.2024 08:18

Implementiranje Briselskog sporazuma zavisi od formiranja ZSO-a na šta su dužni da urade i evo čekamo već 11 godina.

olja

22.01.2024 08:18

6 milijardi evra predstavljaju veliki podsticaj za Zapadni Balkan. Lideri na sastanku u Skoplju moraju pokazati odlučnost u ostvarivanju reformi i dijaloga

Zlata

22.01.2024 08:18

Nadajmo se da su svi spremni na kompromise i saradnju kao naš predsednik.

Tanja

22.01.2024 08:18

Predsednik Vucic ce na samitu u Skoplju predstavljati nasu zemlju u punom svetlu. Bice to veoma uspesan sastanak za nasu zemlju Srbiju.

Dragan

22.01.2024 08:18

Za pocetak neka pritisnu Kurtija da formira ZSO.

Rale

22.01.2024 08:20

Verujem da će naši interesi biti maksimalno zaštićeni, jer imamo jako posvećenog predstavnika.

Alisa

22.01.2024 08:20

Nedostaje samo oznaka Otvoreni Balkan, koju je predsednik Vučić predložio.

Vikica

22.01.2024 08:21

Ideja Zapada, EU i SAD, da se postigne konačni, istorijski sporazum između Kosova i Srbije, jer je to najbolja stvar za Kosovo i Srbiju. Bez ovog sporazuma, tenzije i problemi će samo rasti u budućnosti.

Milan

22.01.2024 08:21

Sastanak lidera zapadnog Balkana u Skoplju će doneti mnogo Srbiji, a rešavanje problema naše južne Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija nadamo se da će krenuti na bolje.

Sandra

22.01.2024 08:23

Ukoliko EU i Vašington objektivno sagledaju situaciju, Priština bi morala da ostane uskraćena jer su oni ti koji nisu ništa sproveli do sada.

Miki

22.01.2024 08:23

Pravo mesto i vreme da se Kurtiju objasne neke stvari i da se izvrsi pritisak na njega da sve potpisano sprovede u delo. Srbija je svoje obaveze ispunila a od priznavanja lazne drzave nema nista i to svi znaju. Citav zapadni Balkan trpi posledice neodgovornosti pristinskie vlasti.

Sanja

22.01.2024 08:23

Mi smo zemlja koja je sigurno lider u regionu i moramo jako ozbiljno pristupiti ispunjavanju svih uslova za dobijanje sredstava za dalji razvoj.

Ana

22.01.2024 08:24

Ovaj Samit je bitan za mir i stabilnost u regionu

Zoran

22.01.2024 08:25

Ulaganje u Zapadni Balkan je bitno i za Srbiju

mire

22.01.2024 08:26

Podržavam napore predsednika Vučića da jača političke i ekonomske veze sa drugim zemljama.Ovo je prilika da se predstave potencijali naše zemlje i privuku investicije.

joca

22.01.2024 08:27

Vučićevo prisustvo na Samitu, kao i plenarnoj sednici, je važno za našu zemlju, jer je predsednik uključen u sve tokove i dešavanja koja se tiču regiona.

Tina

22.01.2024 08:27

Nadamo se da će Samit biti uspešan u smislu da će doneti benefite Srbiji

aca

22.01.2024 08:28

Treba koristiti svaku priliku za razgovore i pregovore između zemalja radi što bolje saradnje i razvoja našeg regiona.

Sasa

22.01.2024 08:28

Zapadni Balkan je inicijativa koja ujedinjuje ceo region! A samo ujedinjeni možemo da imamo relzutate

ace

22.01.2024 08:28

Regionalni samiti pružaju priliku za konstruktivan dijalog o zajedničkim izazovima i ciljevima.

Tanja

22.01.2024 08:29

Zapadni Balkan treba da se razvija uz međusobnu saradnju zemalja koje mu pripadaju

Sasa

22.01.2024 08:29

Otvoreni Balkan je naša šansa za napredak i za razvoj regiona!

toma

22.01.2024 08:29

Verujem da će ova inicijativa doneti vidljive rezultate i doprineti napretku regiona,prilika da se pokaže koliko je Srbija otvorena za saradnju sa drugim zemljama.

Bata

22.01.2024 08:31

Vrlo važan Samit za Srbiju, očekujemo dobre vesti

tika

22.01.2024 08:31

Veoma vazni sastanci su pred predsednikom Vucicem.Ovaj samit je primer kako se može prevazići politička podela radi zajedničkog interesa.

Mica

22.01.2024 08:32

Vucic ce sugirno i ovoga puta dati sve od sebe. Ovo je vazan sastanak za sve.

bata

22.01.2024 08:32

Samit u Skoplju je primer kako zajednička volja političkih lidera može oblikovati bolju budućnost za sve ljude na Balkanu.

Bane

22.01.2024 08:32

Od ovog Samita umnogome zavisi budućnost Srbije

baja

22.01.2024 08:33

U cilju postizanja dogovora i u korist poboljsanja saradnje u regionu, uvek je vazno odazvati se ovakvim samitima.

Daca

22.01.2024 10:34

Velika podrska nasem predsedniku,nadam se da ce sve proci kako treba i da ce se resiti mnoga pitanja po pitanju Balkana

Sasa

22.01.2024 10:50

Svi na jednom mestu. Velika podrška za našeg Predsednika Aleksandra Vučića

Ana

22.01.2024 15:38

Sve podrske Vlade Srbije su od neizmernog znacaja za zivot gradjana Srbije

Vlajko

22.01.2024 16:44

Srbija je zaslužila da prisustvuju samitu, predsednik Vućić na najbolji mogući način predstavlja svoji zemlju, velika borba za KiM.