Svaki narod ima pravo da se bori za slobodu, a kad to rade Srbi, onda je to "udruženi zločinački poduhvat"

Posle obraćanja muslimanskog novinara Senada Hadžifejzovića Milomiru Mariću, te zamerki što u emisije dovodi predsednika SRS prof. dr Vojislava Šešelja i što "vrši reviziju istorije", voditelj "Ćiriliice" je u svojoj emisiji odgovorio Hadžifejzoviću

Milomir Marić
Milomir Marić, Foto: Printscreen/Happy

- Senad ne kaže da u svojim emisijama uglavnom ugosti Nasera Orića, Atifa Dudakovića, razne oficire, zločince koji su osuđeni ili oslobođeni u Hagu i ja mu na tome zavidim. Ja bih razgovarao sa istim ljudima, kao što sam razgovarao sa Ramušom Haradinajem, kao što sam razgovarao sa Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem kad su bili disidenti, kad su bili hapšeni i niko nije smeo da im uđe u kuću. Razgovarao sam i sa Pavelićevom ćerkom Marijom u Frankfurtu 1992. godine i njenim mužem Srećkom Pšeničnikom koji je bio vođa najekstremnije ustaške organizacije. Oni su bili šokirani posle 40,50 godina odsustva iz Zagreba, rekli su da su komunisti koji su došli na vlast sa Tuđmanom više mrzeli Srbe, nego što su ih oni mrzeli. Normalno je da novinar razgovara sa interesantnim ljudima i sa ubicom Maksa Luburića i sa najvećim teroristima sveta i sa Ali Agdžom koji je pucao na papu i tu nema ništa problematično - izjavio je Marić.

On je rekao da se protivi fikciji koja je stvorena da su "Srbi najveći zlikovci".

- Verovatno ga je pogodilo to što sam zahvaljujući istraživanju Tomasa Dajhmana, nemačkog novinara saznao kako se zapadno javno mnjenje poigralo sa tim nesrećnim Fiktorom Alićem, koji je ušao u sve televizijske dnevnike kada se sav izgladneo, go do struka u Omarskoj se obraća svetskoj javnosti. Od tada je bilo zamišljeno da se zaborave svi nacistički i ustaški zločini, jer su "novi nacisti ovog doba Srbi". Na toj priči, Roj Gatman, američki novinar, kao svedok "genocida", dobio je Publicerovu nagradu. Srećom ili nesrećom, u tom času sam bio u Rimu. Kad sam video te scene na CNN-u i Italijanskim televizijama, ja sam razmišljao da li će početi bombardovanje Srbije i da li ću se uopšte vratiti u svoju zemlju. Ta priča do dana današnjeg ostala je vladajuća. Bez obzira šta se dešavalo, iako svedoci tih događaja govore nešto suprotno, Srbi su "najveći zlikovci", 1.200 godina robije su dobili u Haškom tribunalu. Svaki narod ima pravo da se bori za svoju slobodu, a kad Srbi se bore za sebe, to je "udruženi zločinački poduhvat" - rekao je Marić.

Povezane vesti