NEMAČKA VLADA BLOKIRALA TV KANAL "RUSSIA TODAY" Nemci mu više veruju nego zapadnim medijima
Foto: EPA / Clemens Bilan

Nemački regulator za medije MABB (Medienanstalt Berlin-Brandenburg) primorao je Eutelsat 9B da ukine emitovanje novog moskovskog kanala RT na nemačkom jeziku, RT DE sa svoje platforme u sredu.

- Neprikladno je da nemački regulator, MABB, prekoračuje i ignoriše Evropsku konvenciju o prekograničnoj televiziji i promorava Eutelsat da ukloni RT DE isključivo zbog nepotkrepljenih i faktički pogrešnih tvrdnji nemačkog regulatora - istakla je pres služba RT.

- Smatramo da ovo predstavlja nezakonit pritisak i uvereni smo da će ovaj postupak biti ispravljen od strane suda. Tražićemo sve moguće pravne lekove protiv nemačkog regulatora, a naša publika može da nastavi da pristupa našem sadržaju na više platformi i onlajn - dodaje se u saopštenju.

RT je izrazio uverenje da će sud poništiti odluku Berlina, a RT DE će ponovo biti stavljen na raspolaganje klijentima Eutelsata.

RT DE je počeo sa emitovanjem prošle nedelje iz svog studija u Moskvi. Samo nekoliko sati nakon pokretanja, Jutjub je izbrisao stranicu kanala, navevši da je kreirana u suprotnosti sa pravilima i ranijim restrikcijama donetim za ovu stanicu.

U sredu je satelitski operater Eutelsat objavio da će prestati da distribuira signal RT DE preko svog satelita Eutelsat 9B, koji pokriva centralnu i istočnu Evropu.

Kompanija sa sedištem u Parizu saopštila je da je reagovala na obraćanje Berlina i Evropske regulatorne grupe za audiovizuelne medijske usluge, koji su insistirali da emitovanje RT DE mora biti obuzdano nakon što ga je nemački regulator MABB označio kao nezakonit.

U septembru su dva kanala RT DE-a uklonjena sa platforme zbog, kako je Jutjub tvrdio, kršenja smernica.

Nemci više veruju RT nego sopstvenim medijima

Ono što može takođe da bude jedan od razloga je i činjenica da su ankete pokazale kako građani Nemačke, na teritorijama koje su bile Istočna Nemačka više veruju RT nego nemačkim medijima. 

U istraživanju se pokazalo da Nemci, kada žele da saznaju istinu i dobiju objektivne informacije to rade tako što gledaju RT DE

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading