NAUČNICI U ŠOKU, SNIMLJEN PAR PLANETA Objekti veličine Jupitera slobodno lutaju svemirom
Foto: Shutterstock

Svemirski teleskop Džejms Veb otkrio je objekte veličine Jupitera kako slobodno, bez zvezde koje kruže, lutaju svemirom, piše BBC.

Ono što je posebno zanimljivo kod ovog otkrića je to što se ovi objekti kreću u parovima, a naučnici trenutno nemaju objašnjenje za njihovo postojanje. Nazvani su binarnim objektima mase slične Jupiteru (JuMBOs).

Jedna od mogućnosti je da su ovi objekti nastali u oblastima maglina gde je gustina materijala bila nedovoljna za nastanak prave zvezde. Druga mogućnost je da su nastali oko zvezda a onda izbačeni u međuzvezdani prostor različitim interakcijama.

- Hipoteza izbacivanja u ovom trenutku se čini više mogućom. Fizika sugeriše da ne bi trebalo da je moguće da objekti sa masom sličnom Jupiteru nastanu sami od sebe, a znamo da postoje pojedinačne planete koje izlete iz svojih sistema. Ali kako se izbacuje par takvih objekata? Trenutno nemamo odgovor. Sve je na teoretičarima – rekao je za BBC prof. Mark Mekokran, viši naučni saradnik Evropske svemirske agencije (ESA).

On je vodio tim koji je istraživao maglinu Orion pomoću Džejmsa Veba. Kako je rekao za Gardijan, tragali su za ovakvim objektima i pronašli su ih.

Ovi objekti su stari oko milion godina i imaju temperature od oko 1.000 stepeni na površini. Bez zvezde u blizini, oni će se brzo ohladiti i postaće neverovatno gladne.

- Ne znam kako da objasnim ovaj broj objekata koje su videli. Čini mi se da nam nešto nedostaje u svim ovim teorijama koje imamo. Čini se da postoji mehanizam nastanka ovakvih objekata koji još nismo prepoznali. Ovakva otkrića su retka, pa od njih možemo da naučimo mnogo – rekao je za Gardijan prof. Metju Bejt sa Univerziteta u Ekseteru.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Beograđani sa decom pale sveće za ubijene Srbe #alo #alodnevnenovine #hram #beograd #fypシ ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading