Finska
Foto: AP/Foto:AP

Jedan od krijumčara, koji je zarađivao tako što je izbeglice odvodio na poljsku granicu u Belorusiji, rekao je za rusku onlajn publikaciju specijalizovanu za istraživačko novinarstvo, da su ga početkom novembra kontaktirali "ruski oficiri" i rekli da sada i Rusija propušta migrante.

Prema njegovim rečima, on je sam vodio ljude samo na ruski deo granice, "a onda su ih preuzimali ruski graničari i davali im bicikle da pređu finsku granicu".

Drugi krijumčar je objasnio da čim izbeglice stignu u Rusiju, već na aerodromu ih "dočekuje neki pukovnik i pomaže im da pređu granicu".

 

Sada, nakon što je finska zatvorila granične prelaze sa Rusijom, šverceri i dileri ponovo nude svim izbeglicama da odu u Belorusiju, gde ih ostavljaju u šumi blizu poljske granice i pokazaju im približan pravac u kom će morati da pešače na desetine kilometara.

Kijevska agencija podseća da su finske vlasti od sredine novembra prijavile veliki  priliv ilegalnih migranata iz Rusije.

Zemlja je privremeno zatvorila sve kontrolne punktove na granici sa Ruskom Federacijom.

Dva punkta su 14. decembra nastavila sa radom, ali su za nekoliko sati ponovo zatvorena, pošto je nastavljen priliv migranata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading