Identifikovan napadac
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen/Tviter

Policija je saopštila da će Kima teretiti za pokušaj ubistva, pošto je priznao da je nameravao da ubije opozicionog lidera Lija. Kako je saopšteno, istraga je u toku, kao i da se proverava da li je napadač Kim bio član bilo koje političke partije, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

Utvrđeno je da je osumnjičeni bio prisutan i prošlog meseca na mestu koji je Li tada posetio.

Na video snimku koji je objavljen vidi se kako osumnjičeni, takođe sa papirnom krunom na kojoj piše "Ja sam Li Džae-mjung", koju je i danas nosio tokom napada, čeka Lija u gomili, ali ne uspeva da uspostavi bliski kontakt sa njim. 

Šef južnokorejske državne policije najavio je formiranje specijalnog istražnog tima u Busanu koji će sprovesti detaljnu i brzu istragu napada.

- Bezbednosna zaštita za ključno osoblje biće pojačano, kao bi se slični incidenti sprečili - rekao je Jun Hi-kun generalni komesar Nacionalne policijske agencije, navodi se u saopštenju za javnost.

Tužioci su takođe rekli da su formirali poseban istražni tim čiji će zadatak biti da detaljno istraži napad.

Predsednika glavne opozicione Demokratske partije Južne Koreje, ubo je u levu stranu vrata muškarac koji se predstavio kao obožavalac koji traži autogram, posle obilaska gradilišta novog aerodroma na ostrvu Gadeok.

Li je odmah, pri svesti, prevezen u Nacionalnu univerzitetsku bolnicu Busan, odakle je posle ukazane pomoći helikopterom prebačen u Seul.

U martu 2022. Lijev prethodnik na stranačkoj funkciji Song Joung Gil je preživeo napad, ali je zadobio povrede glave, a 2006. je Park Geun Hje, lidrerka konzervativaca koja je kasnije postala predsednica Južne Koreje, nožem posečena po licu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading