zemlja
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Zagrevanje klime će se gotovo sigurno nastaviti, a tempo promena "zapanjio" je svetske klimatske naučnike nakon godinu dana rekordno visokih prosečnih globalnih temperatura, upozorile su obe savezne agencije u objavljivanju svojih podataka u petak.

Podaci NOAA pokazuju da je prosečna zabeležena temperatura u 2023. bila 58,96 stepeni Farenhajta (oko 14.9 ℃), što je 2,12 stepeni Farenhajta više od globalnog proseka za 20. vek. Prosečna globalna temperatura prijavljena za 2023. je 0,27 stepeni viša od prethodnog rekorda postavljenog 2016.

"Nalazi su zapanjujući", rekla je glavna naučnica NOAA Sara Kapnik na kombinovanom blogu NASA-NOAA. Ona je rekla da je 2023. bila „izuzetno topla godina koja je proizvela mnoge "skupe" vremenske događaje izazvane klimom ovde u Sjedinjenim Državama i širom sveta“.

Kada određuju globalnu temperaturu, naučnici moraju sastaviti hiljade temperaturnih snimaka i uzeti u obzir područja u kojima nedostaju podaci. Zvaničnici NOAA kažu da podaci koji nedostaju povećavaju neizvesnost kada se proglašava prosečna globalna temperatura.

Uprkos nesigurnosti merenja prilikom beleženja globalnih temperatura i određivanja godišnjeg globalnog proseka, promena od 2,12 stepeni je značajna, rekao je zvaničnik Nase.

„Nijedna od tih neizvesnosti nije dovoljno velika da promeni suštinu onoga o čemu govorimo“, rekao je Gavin Šmit, direktor Nasinog Godard instituta za svemirske studije. "Gledamo ovo i, iskreno, zapanjeni smo", rekao je on.

Zvaničnici NOAA saopštili su da je šansa od 33% da će 2024. biti toplija od 2023. i 99% šanse da će se svrstati među pet najtoplijih godina do sada.

Nalazi NASA-NOAA dolaze samo nekoliko dana nakon što je Služba Evropske unije za klimatske promene Kopernikus na sličan način utvrdila da je 2023. bila najtoplija godina u istoriji, nadmašivši stari rekord postavljen 2016, prenosi UPI.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading