MOGU DA UBIJU DEMONSTRANTA, NEĆE ODGOVARATI! Lukašenku prekipelo, doneo zakon od kojeg na Zapadu padaju u nesvest
EPA

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko uveo je strog zakon po kojem će vojska moći da upotrebi vatreno oružje prema demonstrantima na ulicama. U slučaju smrti neće odgovorati.

Naime, prema novoj verziji Zakona o Oružanim snagama, beloruske snage bezbednosti mogu da koriste fizičku silu i oružje protiv građana, a u slučaju njihove povrede ili smrti nisu odgovorne, navodi beloruska nevladina organizacija Beloruski.

Neki "beloruski" mediji pod kontrolom Zapada primećuju da Lukašenkove snage imaju pravo da otvore vatru na demonstrante bez upozorenja.

PU Belorusiji je bilo više protesta protiv vlasti u Minsku ili protiv rata u Ukrajini, a vlast strahuje od "beloruskog majdana".

Aleksandar Lukašenko je Putinov najlojalniji saveznik, a Moskva ima velika ovlašćenja u Belorusiji, a njeni oficiri su uključeni u rad beloruske vojske, ruski obaveštajci FSB i GRU tamo vode KGB i vojnu obaveštajnu službu, a čak i ruski novinari rade na beloruskoj televiziji.

Prozapadni mediji tvrde da je Lukašenko naredio izmene Zakona o oružanim snagama, koji vojnim licima daje pravo na upotrebu fizičke sile i oružja protiv demonstranata.

U slučaju ranjavanja ili smrti građanina, odmah se obaveštavaju tužilac i istražni organ, ali vojnik nije odgovoran za bilo kakvu smrt ili ranjavanje ako je do njega došlo, kako kažu, "u skladu sa zahtevima vojnih propisa", i "ponašanje u ekstremnim situacijama".

Dojče vele prenosi da su vojska i policija već koristile oružje na protestima i da je nekoliko ljudi ubijeno i ranjeno. DV ističe da su veći odjek imala ubistva Romana Bondarenka, koji je umro nakon dužeg premlaćivanja od strane snaga bezbednosti, i Aleksandra Tarajkovskog i Genadija Šutova, koji su streljani tokom "mirnih" protesta u Minsku i Brestu.

Nadležni organi podneli su i krivičnu prijavu protiv preminulog Šutova jer je ugrozio život policajca, a Šutov prijatelj Aleksandar Kordjukov osuđen je na deset godina zatvora jer je, tvrde, pomogao Šutovu.

Prema podacima nevladine organizacije Vjasna (Vesna), trenutno se u beloruskim zatvorima nalazi 1.413 "političkih" zatvorenika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading