Arheologija
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Predmeti iz bronzanog doba, koji su pali u reku Nin nakon požara pre gotovo 3.000 godina, otkriveni su na lokalitetu u Kembridžširu, na istoku Engleske. Danas su objavljene dve publikacije koje prikazuju nalaze tih arheoloških iskopavanja sa nalazišta koje nazivaju „britanskom Pompejom".

Arheolog Mark Najt sa Univerziteta Kembridž rekao je da će sledećeg meseca pojedini od otkrivenih predmeta biće izloženi u muzeju Piterboro, ističući da je reč o jedinstvenim otkrićima, objavio je Gardijan.

 

 

Najt je istakao da su tokom iskopavanja od 2015. do 2016. godine arheolozi pronašli gotovo 200 artefakata od drveta, više od 150 predmeta od tekstila, 128 grnčarskih posuda i više od 90 metalnih predmeta. Prema nalazu arheologa, naselje, koje datira oko 850 godina pre nove ere, bilo je naseljeno samo oko devet meseci pre nego što je uništena u požaru, naveo je Najt.

Najt je istakao da su nakit, grnčarija, odeća i alati pali u muljevitu reku kada su se kuće srušile zbog požara.

Analiza očuvanih ostataka hrane pokazala je da su stanovnici naselja jeli mesne čorbe, knedle i hleb, svinjske i jagnjeće kotlete, rekao je Najt.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading