Marija Zaharova
Foto: EPA/EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

- Francuska, po prvi put u svojoj istoriji, daje najvažniji brod nacionalne mornarice, koji je ključni činilac nuklearnog odvraćanja, pod vođstvo NATO-a - objasnila je Zaharova.

Takve odluke su suvereno pravo francuskog rukovodstva, dodala je portparolka MSP-a.

Međutim, ovaj potez nalikuje na izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona o "evropeizaciji" francuskog nuklearnog arsenala, što je izazvalo burne rasprave u Francuskoj, podsetila je Zaharova.

- U vreme predsednika Šarla de Gola francuski nuklearni arsenal se smatrao jednim od stubova nacionalnog suvereniteta i nezavisne francuske spoljne politike. Šarl de Gol je, kako bi sačuvao stratešku autonomiju i suverenitet u donošenju odluka, povukao svoju zemlju iz vojne komande Alijanse 1966. godine - navela je zvanična predstavnica ruskog MSP-a.

Ako se ta činjenica uzme u obzir, simbolično je što se era nezavisnosti Pariza završava prelaskom nosača aviona nazvanog u čast Šarla de Gola pod komandu NATO-a.

Francuska spoljna politika se sve više udaljava od tradicije Šarl de Gola i gubi nekadašnju nezavisnost, utapajući se u principe Evropske unije i NATO-a, zaključila je.

- Rusija će, zbog ovakvih odluka Pariza, kada se bude raspravljalo o pitanjima evropske i globalne bezbednosti, na francuski nuklearni arsenal da gleda kao na američki i britanski - poručila je Zaharova.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading