Ujedinjene nacije
Foto: AP/Hatem Ali (STR)

Pouzdani istražitelji moraju da imaju pristup lokacijama, rekao je portparol UN Stefan Dujaric, ističući da i novinarima mora da se omogući da mogu bezbedno da izveštavaju iz Gaze, prenosi Asošijejted pres (AP). 

Prethodno je komesar UN za ljudska prava Folker Turk izjavio da je "užasnut" razaranjem bolnica Šifa u Gazi i Naser u Kan Junisu, kao i izveštajima o masovnim grobnicama u objektima bolnica i oko njih nakon odlaska Izraelaca. I on je pozvao na međunarodnu istragu u vezi sa masovnim grobnicama u bolnicama.

- Bolnice uživaju posebnu zaštitu po međunarodnom humanitarnom zakonu. A namerno ubijanje civila, zatvorenika i drugih koji ne mogu da se bore je ratni zločin - rekao je Turk. 

Portparol američkog Stejt departmenta Vedant Patel nazvao je izveštaje o masovnim grobnicama u bolnicama "neverovatno zabrinjavajućim" i rekao da su američki zvaničnici zatražili informacije od izraelske vlade.

Izraelska vojska saopštila je da su njihove snage ekshumirale tela koja su Palestinci ranije zakopali u potrazi za posmrtnim ostacima talaca koje je Hamas zarobio tokom napada 7. oktobra 2023. Vojska je rekla da su tela pregledana uz poštovanje i da ona koja nisu pripadala izraelskim taocima ponovo pokopana na istom mestu.

Izraelska vojska saopštila je da je ubila ili pritvorila stotine militanata koji su se sklonili u dva bolnička kompleksa, tvrdnje koje nisu mogle biti nezavisno potvrđene.

Palestinska civilna odbrana u Pojasu Gaze saopštila je u ponedeljak da je otkrila 283 tela u privremenoj grobnici unutar glavne bolnice u Kan Junisu koja je napravljena dok su izraelske snage opsedale objekat prošlog meseca. U to vreme ljudi nisu mogli da sahranjuju mrtve na groblju i kopali su grobove u dvorištu bolnice, saopštila je Palestinska civilna odbrana.

Oni su naveli da su neki preminuli tokom opsade bolnice, a drugi su ubijeni kada su izraelske snage izvršile prepad na zdravstvenu ustanovu.

Pitanje je i ko bi mogao ili trebalo da vodi istragu.

- Da bi Ujedinjene nacije sprovele istragu, jedno od njenih glavnih tela moralo bi da je ovlasti - rekao je Dujaric.

Glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda Karim Kan rekao je nakon posete Izraelu i Zapadnoj obali u decembru da je sudska istraga o mogućim zločinima Hamasa i izraelskih snaga "prioritet za moju kancelariju".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading