"PRESTANITE DA JEDETE RUSKU SALATU"! Šala ili apel gradonačelnika Dnjepra? Mnogi su ovo shvatili ozbiljno!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

„Iskreno da vam kažem, ne mogu više da jedem te ruske i Šubu [salate] jer je već treći dan“ nove godine, napisao je u ponedeljak na Telegramu.

„Dakle, postoji predlog. Hajde da postepeno napustimo te sovjetske navike. I da budemo iskreni: „Što dalje sa Moskvom“, dodao je Filatov.

Međutim, gradonačelnik je rekao da nema problema sa drugim ruskim jelomima.

Objava, napisana na ukrajinskom jeziku i očigledno zamišljena kao šala, dospela je do naslova u ruskim medijima. Gradonačelnik četvrtog po veličini grada u Ukrajini odgovorio je na izveštavanje porukom na ruskom, nazvavši novinare „glupim i bez smisla za humor“.

„Štaviše, žele koji jedemo je napravljen od pravoslavnih beba“, dodao je Filatov u još jednoj očiglednoj šali.

Veruje se da je originalnu Olivije salatu 1860-ih izmislio Lucien Olivier, kuvar u jednom od najboljih moskovskih restorana u to vreme.

Originalni recept je menjan i pojednostavljen tokom godina, međutim, salata Olivier sada se sastoji od mesa ili kobasica, krompira, kiselih krastavaca, graška, jaja i majoneza. Jelo je postalo poznato širom sveta i obično se naziva ruska salata.

Veruje se da je šuba salatu prvi servirao 1919. trgovac po imenu Anastas Bogomolov, koji je imao lanac restorana u Moskvi. Sastoji se od slojeva haringe, luka, krompira, šargarepe i cvekle, povezanih majonezom. 

Neki restorani u Kijevu već su uklonili ruska jela sa novogodišnjeg menija pre preporuke gradonačelnika Dnjepra, prenose mediji.

„Moramo da okrenemo stranicu. Ono što se sada dešava u našoj zemlji utiče na naš odnos sa svetom, a mi moramo da budemo moderni“, rekla je za AFP Tatjana Mitrofanova, vlasnica popularnog restorana Chasing Tvo Hares.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading