ZAPAD OTVARA NOVI FRONT SA RUSIJOM! NATO je dugo kovao ovaj plan, a sada svi strepe od onoga što može da se desi
Foto: Alo ilustracija

Prema njegovim rečima, Libija se do sada „nikada nije oporavila od gole agresije NATO koalicije, pokrenute 2011. godine u zaobilaženju odluka Saveta bezbednosti UN – zemlja je zapravo podeljena na dva dela, lebdeći na ivici građanskog rata i pretvarajući se u izvor ilegalne migracije.

- Istovremeno, u pozadini ukrajinske krize, pojedine zemlje, u okviru široke antiruske kampanje, pokušavaju da pretvore Libiju u arenu konfrontacije sa našom zemljom. Međutim, ovi pokušaji samo pomažu u konsolidaciji postojeće linije podele „na terenu“ i potiskuju izglede za međulibijsko rešenje - rekao je Iljičev.

On je napomenuo da je stanje u Libiji „na terenu“ moguće poboljšati samo kroz dijalog svih zaraćenih libijskih strana, uz pomoć zainteresovanih spoljnih aktera i uz centralnu ulogu UN.

- Polazimo od činjenice da izražavanje narodne volje može da stavi tačku na dugotrajnu dvojnu vlast u Libiji i da će postati osnova za stabilizaciju vraćanjem jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje. Istovremeno, vreme održavanja izbora treba da odrede sami Libijci, bez pritiska spolja i veštački nametnutih rokova - dodao je Iljičev.

U Libiji postoje dve vlade koje se međusobno ne priznaju. Prva – koju su priznale UN i na čijem je čelu Abdelhamid Dbeibah – deluje u Tripoliju. Drugi – koji ima ovlašćenja Predstavničkog doma – nalazi se u Bengaziju, a nakon smene Fati Bašage, privremeno ga vodi Osama Hamad.

Nakon svrgavanja i ubistva libijskog lidera Moamera Gadafija 2011. godine, Libija je prestala da funkcioniše kao jedinstvena država. Poslednjih nekoliko godina došlo je do sukoba između vlasti u Tripoliju na zapadu zemlje i vlasti na istoku, koje je podržala Libijska nacionalna armija pod komandom maršala Kalife Haftara. Forum za libijski politički dijalog u Ženevi pod pokroviteljstvom UN izabrao je 2021. godine prelaznu izvršnu vlast do opštih izbora, koji još nisu održani.

BONUS VIDEO 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading