Poplave u Libiji
Foto: AP/AP/Tanjug

Čim je čuo lavež svojih pasa, 31-godišnji računovođa iz libijskog grada Derne Husam Abdelgavi znao je da nešto nije u redu. Sat mu je pokazivao da je 2:30 časova. Napolju je još bio mrak. Abdelgavi je ustao iz kreveta i spustio se u prizemlje svoje kuće kako bi proverio zašto njegovi ljubimci laju.

 

Dok se spuštao, u jednom je trenutku osetio da gaca po vodi. Kad je otvorio ulazna vrata kuće u kojoj je živeo sa svojim 28-godišnjim bratom Ibrahimom, u nju je ušlo još vode koja je usput odvalila vrata. Braća su potrčala prema zadnjim vratima kuće. Tamo su zatekli prizor koji su opisali kao "nezamisliv" i "gori od smrti".

"Tela su plutala pored nas"

- Tela žena i dece plutala su pored nas. Poplava je nosila automobile i kuće. Voda je nekoliko tela unela u našu kuću - rekao je Husam Abdelgavi za "Bi-Bi-Si".

Voda je odnela i njih dvojicu. Bujica je bila toliko silovita da su se nakon par sekundi u njoj udaljili 150 metara. Ibrahim je uspeo da se dočepa strujnih kablova koji su još bili pričvršćeni za stubove i da se odvuče do mesta gde je zapeo Husam.

Braća su se uz pomoć tih kablova nekako dovukli do obližnje zgrade i u nju ušli kroz prozor na trećem spratu. Popeli su se zatim na peti sprat gde su bili sigurni. Tamo su mogli pričekati da poplava prođe.

- Naša se kuća nalazi u višem predelu grada. Mislim da građanima nižih predela nije pomoglo ni to što su možda živeli na petom ili šestom spratu. Mislim da su svi mrtvi. Pokoj im duši - rekao je Husam Abdelgavi.

Poginulo oko 20.000 ljudi

U poplavama koje je oluja Danijel izazvala u Libiji strahuje se da je nastradalo između 18.000 i 20.000 ljudi.

Ove zabrinjavajuće podatke danas je izneo gradonačelnik libijskog lučkog grada Derna Abdulmenam al Gaiti, koji je izjavio da su oni poginuli kada su pukle dve brane u tom gradu, posle čega su poplavljeni celi kvartovi dok su ljudi spavali. Al Gaiti je rekao za TV Al Arabija da su te procene zasnovane na broju stanovnika koji je živeo u naseljima uništenim u poplavama.

Neotkrivena tela su i dalje ispod ruševina ili u moru. Radnici hitnih službi u Libiji su u trci sa vremenom kako bi što pre sahranili poginule u poplavama u gradu Derni i tako sprečili širenje bolesti, saopštile su libijske hitne službe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading