libija
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Mediteranska oluja Danijel izazvala je pustoš i iznenadne poplave u mnogim gradovima na istoku Libije, ali najveća razaranja bila su u Derni, gde su obilne padavine i poplave porušile brane i odnele čitava naselja, saopštile su vlasti.

Tamer Ramadan, libijski izaslanik za Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, rekao je da se 10.000 ljudi vodi kao nestalo nakon poplava bez presedana. Obraćajući se novinarima na brifingu UN-a u Ženevi putem video-konferencije iz Tunisa, on je rekao da je broj mrtvih ogroman i da se očekuje da će u narednim danima dostići hiljade.

Govoreći o posledicama razornog zemljotresa u petak u Maroku, na drugoj strani severne Afrike, Ramadan je rekao da je situacija u Libiji "razorna kao i situacija u Maroku".

Osama Hamad, premijer vlade u istočnoj Libiji, rekao je da se veruje da su mnogi od nestalih odneti nakon što su pukle dve brane uzvodno od grada. On je rekao da su razaranja u Derni daleko iznad mogućnosti njegove zemlje.

Posle više od decenije haosa, Libija je i dalje podeljena između dve rivalske administracije: jedne na istoku i jedne na zapadu, a svaku podržavaju različite milicije i strane vlade. Konflikt je ostavio naftom bogatu severnoafričku zemlju s urušenom i neadekvatnom infrastrukturom.

Libijski Crveni polumesec saopštio je rano u utorak da su njegovi timovi izbrojali više od 300 mrtvih u Derni, koju su vlasti proglasile zonom katastrofe.

Još tela je i dalje ispod ruševina u gradskim četvrtima ili je odneto u more, prema rečima ministra zdravlja istočne Libije, Otmana Abdudžalila.

Stanovnici Derne objavili su video snimke na internetu na kojima se vide velika razaranja. Čitavi stambeni blokovi su izbrisani duž Vadi Derne, reke koja se spušta sa planina kroz centar grada. Višespratnice koje su nekada stajale daleko od reke delimično su urušene u blato.

Abdudžalil je rekao da je grad nepristupačan i da su tela razbacana svuda, navodi libijska državna novinska agencija. On je rekao da nema tačnog broja mrtvih od ponedeljka uveče u Derni, ali da se očekuje da će broj premašiti 2.000 dok timovi za pretragu pročešljaju ruševine.

"Situacija je bila značajnija i gora nego što smo očekivali. Potrebna je međunarodna intervencija", rekao je on.

Pripadnici hitne pomoći, uključujući vojsku, vladine radnike, volontere i stanovnike, kopali su po ruševinama kako bi izvukli mrtve. Takođe su koristili čamce na naduvavanje za izvlačenje tela iz vode. U Dernu tek treba da stignu bageri i druga oprema.

Mnogi stanovnici opisali su scene haosa kada su poplave pogodile centar. Čuli su glasne eksplozije noću i shvatili da su se brane izvan grada urušile, poslavši gradu vodeni zid koji je "izbrisao sve na svom putu", rekao je Ahmed Abdala, stanovnik Derne.

Radnici su rekli da su u ponedeljak na jednom groblju zakopali više od 200 tela. Snimci tokom noći pokazuju još desetine tela na zemlji, prekrivenih ćebadima ili čaršavima, u dvorištu bolnice u Derni.

Oluja je pogodila i druga područja u istočnoj Libiji, uključujući grad Bajda, gde je prijavljeno oko 50 mrtvih. Medicinski centar u Bajdi, glavna bolnica, bio je poplavljen i pacijenti su morali da budu evakuisani, prema snimcima koje je centar podelio na Fejsbuku.

Drugi gradovi koji su stradali su Susa, Mardž i Šahat, navodi vlada. Stotine porodica je raseljeno i sklonilo se u škole i druge vladine zgrade u Bengaziju i drugde u istočnoj Libiji.

Severoistočna Libija je jedan od najplodnijih i najzelenijih regiona u toj zemlji. Područje Džabal al-Akdar - gde se nalaze Bajda, Mardž i Šahat - ima jednu od najvećih prosečnih godišnjih padavina u zemlji, prema Svetskoj banci.

Vlasti istočne i zapadne Libije požurile su da pomognu stanovnicima Derne. Ministarstvo zdravlja u Tripoliju saopštilo je da je avion sa 14 tona medicinske opreme, lekova i vreća za leševe, zajedno sa zdravstvenim radnicima, krenuo u utorak za Bengazi. Druge agencije širom zemlje navele su da će poslati humanitarnu pomoć Derni.

Strane vlade su takođe poslale poruke podrške Libiji.

Egipat, Tunis, Alžir, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati bili su među onima koji su saopštili da će poslati humanitarnu pomoć i timove da pomognu u potrazi i spasavanju. Ambasada SAD saopštila je u ponedeljak da kontaktira Ujedinjene nacije i libijske vlasti o tome kako da isporuče pomoć najteže pogođenim područjima.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi sazvao je u utorak svoje vojne komandante kako bi dogovorili hitnu pomoć Libiji. On je u televizijskim komentarima rekao da će vojska rasporediti opremu i osoblje u koordinaciji sa snagama istočne Libije kako bi pomogla pogođenim zajednicama.

Poznata po svojim belo ofarbanim kućama i vrtovima palmi, Derna je oko 900 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija. Kontrolišu je snage moćnog vojnog komandanta Kalife Haftar, koji je saveznik vlade istočne Libije. Suparnička vlada u zapadnoj Libiji, sa sedištem u Tripoliju, u savezu je sa drugim oružanim grupama.

Veći deo Derne je izgradila Italija kada je Libija bila pod italijanskom okupacijom u prvoj polovini 20. veka. Grad je nekada bio središte ekstremističkih grupa u višegodišnjem haosu koji je usledio nakon pobune koju je podržao NATO i kojom je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Moamer Gadafi 2011.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading