Rat
Foto: AP/Danylo Pavlov (STR)

Zbog toga su, kako se navodi, na sastanak došli svi. Shvatili su da od pomoći SAD više neće biti ništa, mada je prisutan bio i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu Džejms Obrajen.

Upravo na tom skupu je francuski predsednik Emanuel Makron rekao da ne isključuje mogućnost slanja NATO trupa u Ukrajinu, što je momentalno izazvalo lavinu reakcija.

Ukrajina se suočava sa tri velika problema: nedostatkom oružja i municije; niskim nivoom uvežbanosti vojnika i nedovoljno stručnim komandnim kadrom.

Najveći problem je svakao nedostatak oružja i municije, što je potvrdio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je rekao da Ukrajina ne da nije dobila 50 odsto obećanih artiljerijskih granata, nego nije dobila ni 30 procenata.

Sada se ide na to da se Ukrajini šalje oružje nabavljeno “sa strane".

Kada je reč o rešavanju problema nedovoljne obučenosti ukrajinskih vojnika jedan od načina da se to reši je slanje instruktora, koji ne bi učestvovali u borbama. Takođe, razmatra se i slanje vojnih savetnika za ukrajinske zapovednike.

Sada kad je ruska vojska ponovno preuzela inicijativu, ni Ukrajina ni Evropa nemaju puno opcija. Zapravo Evropa ima samo dve. Prva je da se Ukrajini pošalje bukvalno sve što se ima i da se nada da će ukrajinska vojska izdržati. Druga je opcija potpuno prekinuti pomoć Ukrajini i vrlo oskudne kapacitete evropske vojne industrije usmeriti na jačanje sopsstvenih odbrambenih sposobnosti, stoji u tekstu.

- Po svemu sudeći, evropski čelnici će prihvatiti nekakvu kompromisnu opciju gde će i dalje puno pričati, a malo činiti da pomognu Ukrajini, a istovremeno neće puno činiti da ojačaju svoje oružane snage - navodi se dalje.

Takođe, pošto na pomolu nije rešenje blokade pomoći za Ukrajinu, teške oko 60 milijardi dolara, u američkom Kongresu, a i zbog sve veće mogućnosti da se u Belu kuću vrati Donald Tramp - šanse za ospanak Ukrajine sve su manje.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading