Volodimir Zelenski
Foto: AP/Fermin Rodriguez (STR)

Džabarov navodi da će Zelenski postati veoma laka meta za svoje sponzore, čim mu istekne mandat, budući da će "moći da ga smene u bilo kom trenutku" tako što će organizovati vanredne izbore, pod drugačijim uslovima. 

- On je upao u zamku koju je sam napravio: ako ne održi izbore - postaje nelegitimna figura na političkoj sceni, a ako se oni održe - pretrpeće veliki poraz i u zemlji će nastati haos. Mislim da za Zelenskog počinje veoma težak period i naredni meseci će, čini mi se, potvrditi tačnost mojih reči - naveo je on.

Podsetimo, Zelenski je krajem prošle godine doneo odluku da se predsednički izbori 31. marta ove godine ipak ne održe, objasnivši to ratnim stanjem u zemlji i sveopštom mobilizacijom.

Ipak, on je poslednjih nedelja i meseci smenio veliki broj saradnika, uključujući bivšeg glavnokomandujućeg Valerija Zalužnog i jednog od svojih bližih prijatelja i partnera Sergeja Šefira.  

Stručnjaci sa kojima su razgovarali novinari ruske redakcije RT objašnjavaju da ukrajinski predsednik time želi da ojača svoju vlast, i okruži se ljudima koji imaju znatno manje političkih veza od prethodnika, ali koji će u isto vreme biti u stanju da drže vlast u svojim rukama u slučaju bilo kakvih protesta koji bi mogli da dovedu do smene Zelenskog.

Rusija, s druge strane, ponavlja da, nakon što mu istekne mandat, Moskva Zelenskog više neće smatrati za legitimnog predsednika. Njegov mandat ističe 20. maja. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading