MANITE SE PILULA Travar Marko tvrdi da je ovo najjača biljaka za smirenje - luči hormon sreće
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Koje lekovite biljke možemo da koristimo kao prirodne antidepresive, kako bismo poboljšali raspoloženje, saznali smo od travara Marka Stevanovića.
“Kantarion je samonikla i lekovita bilja. Ona je jedna najjačih biljaka za smirenja. Kantarion raste na livadama i treba ga brati na ekološko čistim mestima.

Njeno vreme cvetanja je od maja do septembra. Koristi se sve osim korena sa tim što mora da se koristi nož jer ima izrazito jako korenje. Kantarion ima tu supstancu koja se zove hipericin”, objašnjava travar.

Marko Stevanović kaže da hipericin podstiče lučenje hormona sreće – serotonina i može se koristiti kada smo pod stresom, primetimo simptome anksioznosti i kada se osećamo bezvoljno.

“Najbolje je da se koristi u vidu čaja. Uzme se jedna supena kašika kantariona i poklopi se sa 250 militara proključale vode i to se ostavi da odstoji 10 do 15 minuta. Posle se zasladi sa medom i tako se konzumira. Za čaj se koristi cvet i list - stabljika se ne koristi. Ono što je bitno je da kantarion ne sme da se koristi ukoliko se koriste lekovi za spuštanje krvnog pritiska ili kontraceptivne pilule”, objašnjava travar. Kantarion ima aktivne supstance snažnog delovanja i zato se ne preporučuje u navedenim situacijama. Takođe, treba napomenuti da se ne preporučuje više od 3 šolje čaja dnevno.

Blagotvorno je i ulje od kantariona za spoljašnu upotrebu koje može da se koristi kod uboda različitih insekata, modrica i posekotina.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading