U NARODU POZNATO KAO SEME IZ BOŽJE BAŠTE Usporava starenje, čisti creva, čuva krv od zgrušavanja, a  kosu od opadanja
Foto: Youtube/Printscreen

Vezuje se za besmrtnost, večno zdravlje, veliku izdržljivost i snagu. Poznato je da su ga Asirci, Vavilonci i stari Egipćani koristili kao lek protiv ćelavosti, tinitusa i išijasa, a danas je osnovni sastojak peciva, namaza i slatkiša. Što samo pokazuje na koji način su ovi narodi spoznali značaj tahini paste u ishrani.

Postoje dve vrste tahini paste. Prva se pravi od oljuštenih semenki susama sitnim mlevenjem gde se dobija izuzetno kvalitetna masa nalik na biljnu paštetu. Odomaćen naziv je pasta ili namaz. U azijskim zemljama pravi se takođe od neoljuštenog susamovog zrna. Ovakva tahini pasta karakteristična je za Istočnu Aziju. 

Tahini sos, tahini pasta, tahini namaz je još jedan specijalitet koji je u Evropu stigao sa Bliskog istoka i koji ima izuzetno dugu tradiciju korišćenja u ljudskoj ishrani. Iako su ovakvi i slični specijaliteti u našim krajevima prava eksluziva i koriste ih obično pobornici zdrave ishrane, vegeterijanci i vegani, zbog svojih nutritivnih vrednosti postaju popularni i kod šire populacije. 

Namirnica koja uspešno usporava starenje, koristi se za pripremu raznih testa ali i kao začin za meso i povrće. Nadaleko je poznat kao tahini, pasta koja se priprema mlevenjem pečenih semenki. Čak se i mleko pravi od semena.

Sprečava stvaranje krvnih ugrušaka

Zbog visoke koncentracije fitosterola, koji je hemijski sličan holesterolu, moćan je regulator masti u krvi. Osim toga, fitosteroli mogu smanjiti rizik od raka i poboljšati imunitet. Susamovo ulje je idealno za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka, a zbog lecitina, koji veoma pozitivno utiče na naš nervni sistem, preporučuje se kod osećaja umora, depresije i dokazano je da zbog prisustva magnezijuma smanjuje glavobolje migrene i normalizuje san.

Čistač organa za varenje

Iako je teško za stomak, treba ga jesti, ali povremeno i kod onih koji imaju osetljiv stomak, jer je veoma uspešan čistač organa za varenje. Možete ih pržiti ili tostirati na laganoj vatri. Pored toga, veoma je efikasan kod zatvora, nepravilne stolice i uklanjanja svih crevnih parazita. Nema boljeg leka za hemoroide od paste koju samo možete da napravite: pomešajte kašiku mlevenog susama sa dve kašike vode i kašičicom putera i namažite tost.

Neizbežno u trudnoći

To je na više načina korisna hrana za zdravlje žena. Pokazalo se da kalcijum u susamu smanjuje bol i grčeve u glatkim mišićima i ublažava probleme sa PMS-om. Veoma je važan u ishrani trudnica jer ima čak sedam puta više kalcijuma od mleka. Susam sadrži dijetalna vlakna koja značajno pomažu kod zatvora, koji se veoma često javlja tokom trudnoće, a preporučuje se mlevenje.

Dodatak svim jelima

Namirnica koja uspešno usporava starenje najzastupljenija je u bliskoistočnim, afričkim i azijskim kuhinjama, ali se koristi širom sveta za pripremu raznih peciva i kolača. U Americi se široko koristi kao začin za meso i povrće, a susamovo ulje se koristi kao zamena za maslinovo ulje i koristi se za pravljenje margarina. Tahini je nadaleko poznat, to je pasta koja se priprema mlevenjem prženih semenki. Čak se i mleko pravi od semena.

Kako se pravi tahini pasta

Pomenuli smo da postoje dva načina za pravljenje tahini paste. Od oljuštenog i od neoljuštenog susamovog semena. Takođe, u mnogim zemljama se tahini pravi od manje pečenog ili više pečenog susama, kuvanog a ponegde i sirovog. Za tahini pastu potrebno vam  je: 

200 grama sirovog susamovog semena
So (morska)
Maslinovo ulje (ili neko drugo biljno ulje)

Susamovo seme možete pre toga skuvati ili prepeći na tiganju a možete praviti i od sirovog semena. Stavite ga u blender i dobro ga sameljite dok ne dobijete masu nalik pašteti. Dodajte soli po ukusu i dve kašike maslinovgo ulja pa ga potom još par sekundi meljite u blenderu. Izručite pastu u staklenu teglu i ovako pripremljenu pastu možete čuvati par dana u frižideru. Uz ovaj osnovni recept vi možete po vašem ukusu dodavati začine, med, suvo voće, pekmez, orahe, lešnike itd... Na vama je da prilagodite svom ukusu i potrebama.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading