Kafa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nova studija je otkrila da brzina kojom metaboliziramo kofein može uticati na našu težinu, iako će biti potrebna dalja istraživanja kako bi se utvrdilo da li je pijenje više kafe korisno. dr. Dipender Gill, klinički naučnik sa Imperial koledž London, radio je na novom istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Medicine.

On je rekao da prethodne studije nisu uspele da pokažu uzročno-posledičnu vezu između kofeina i telesne težine, ali nova studija se bavila genetikom, čineći zaključke ubedljivijim. On je dodao da se "95 odsto kofeina metaboliše enzimom" i da dva gena nazvana CIP1A2 i AHR utiču na funkciju i nivo tog enzima.

"Analizom genetskih varijacija koje uzrokuju da ljudi metabolišu kofein brže ili sporije, otkrili smo da su oni koji su metabolizirali sporije, zbog čega su nivoi kofeina u krvi bili viši, imali niži indeks telesne mase i manji rizik od dijabetesa", rekao je on.

"To je ono što kofein radi u plazmi." On je objasnio da, na nivou populacije, to znači da su ljudi koji sporije metabolišu kofein verovatnije mršaviji i imaju manji rizik od dijabetesa.

"Ako brže metabolizujete, imate niže nivoe kofeina u plazmi i, u proseku na nivou populacije, imate nešto veći rizik od dijabetesa i imate nešto veći indeks telesne mase".

Takođe je istakao da će ova studija voditi dalje istraživanje, uključujući i to da li pijenje više kafe može pomoći ljudima da ostanu vitki. Međutim, ljudi za sada ne bi trebalo da menjaju svoje navike.

"Svakako ljudi ne bi trebalo da počnu da piju više kafe ili čaja da bi pokušali da izgube težinu, jer kafa, čaj i kofein takođe mogu imati štetne efekte", rekao je on.

"Dakle, neki ljudi mogu imati poteškoća sa spavanjem, a neki ljudi mogu dobiti lupanje srca, tako da mislim da, na osnovu ove studije, ljudi ne bi trebalo da menjaju svoj životni stil ili ponašanje, ali naše nalaze treba koristiti za usmeravanje daljih istraživanja, uključujući potencijalne kliničke studije", dr. Gil je rekao da trenutno nije jasno koji deo populacije brže metaboliše kofein.

U studiji je učestvovalo skoro 10.000 ljudi koji su učestvovali u šest dugoročnih istraživanja.


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading