ŠPANIJA UVODI HITNE MERE ŠTEDNJE! Klime ne smeju da budu na temperaturi nižoj od 27 stepeni
Shutterstock

Odluka je usvojena na sastanku vlade u Madridu, a u ponedeljak uveče ju je saopštila Tereza Ribera, ministarka za ekološku tranziciju. Ribera je rekao da predviđene mere moraju da se uvedu posle jednonedeljnog tranzicionog perioda posle objavljivanja u službenom glasniku.

STRAH OD ZIME U EVROPI SVE JAČI Evo kako zemlje Evropske unije već štede gas, jedna od mera-Nemci se sele u toplije krajeve

Ova mera važiće do 1. novembra 2023. godine. Ribera je rekao da je to inicijalni paket koji je neophodan u "kritičnoj situaciji". Evropi je potrebna pomoć Španije, rekla je ona. "Vreme je za solidarnost", rekao je ministar.

Pravila za prodavnice i preduzeća

Mere takođe uključuju pravila za prodavnice i preduzeća da drže svoja vrata zatvorena korišćenjem automatskog sistema koji mora da se instalira do 30. Cilj je, tvrdi vlada, da se spreči izlazak toplog ili hladnog vazduha iz zagrejanog ili ohlađenog prostora.

Osvetljenje u neiskorišćenim kancelarijama, prodavnicama i spomenicima mora da se ugasi posle 10 uveče, a u nekim zgradama biće pokrenute provere energetske efikasnosti. Ribera je pozvala privatni sektor da poveća udeo rada od kuće.

Španija preduzima ove i dalje mere, koje će biti odlučene posle letnje pauze, kako bi ispunila obaveze iz Evropskog plana za vanredne situacije dogovorene prošle nedelje. Zemlja će pokušati da smanji potrošnju gasa za 7 odsto. Španija se prvobitno usprotivila planu Evropske komisije, ali ga je na kraju odobrila nakon što su ustupci dobili.

Ovo su detaljne preporuke za uštedu energije u Hrvatskoj

Povodom saveta za efikasnu potrošnju energije za grejanje domaćinstava, stručnjaci koji su razvili smernice ističu da je toplotni komfor stvar navike i lične percepcije, ali da je optimalna temperatura u životnom prostoru 21 °C.

Preporuke stručnjaka za održavanje temperature u određenim prostorijama u kojima se može regulisati kako bi se održao toplotni komfor bez istovremenog trošinja energije su - da u hodniku temperatura bude od 14 do 18 °C, u spavaćoj sobi 18 °C, kuhinji od 18 do 21 °C, studija od 18 do 21 °C, studija od 18 do 21 °C, dnevna soba od 20 do 23 °C, kupatilo 23 do 25 °C. Dalje, tokom dana, kada nema nikoga kod kuće, temperatura bi trebalo da bude 16 stepeni.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading