maslinovo ulje
Foto: Alo/Foto: Printscreen/Youtube

Cene maslinovog ulja na policama u brojnim španskim supermarketima već su porasle na 8,50 evra po litru, što ga čini gotovo nepristupačnim za domaćinstva srednje klase.

Španske vlasti alarmiraju zbog cena maslinovog ulja, koje nastavljaju da rastu, i koje bi na kraju mogle da ovaj mediteranski proizvod pretvore u „gurmanski (luksuzni) proizvod“, objavio je list El Mundo, pozivajući se na izvore u Ministarstvu poljoprivrede.

Maslinovo ulje iz Andaluzije skočilo je na 8,20 evra po litru prošle nedelje, što je najviša cena ikada zabeležena za špansko maslinovo ulje, prema podacima Minteka; to je povećanje od 115% u odnosu na prethodnu godinu.

U međuvremenu, skok cena se nastavlja. „Tržište uzima zdravo za gotovo to što će cene nastaviti da rastu, barem do kraja godine“, navodi se u saopštenju, dodajući da se očekuje da kako će cena ekstra devičanskog ulja do jeseni dostići 10 evra po boci.

Španski sektor maslinovog ulja trenutno se bori sa sve većom zabrinutošću i u pogledu dostupnosti u narednim mesecima, nakon teške suše koju Španija doživljava od prošlog leta.

U poljoprivrednoj godini 2022-2023, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji se više nego prepolovila na 675.000 tona, što predstavlja pad od 54,7% u odnosu na lane.

To je učinilo trenutni obim proizvodnje zemlje najgorim do sada u ovom veku, piše list El Mundo, pozivajući se opet na podatke Ministarstva poljoprivrede.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading