masline
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Maslinovo ulje je zdrava alternativa suncokretovom ulju. Za pripremu nekih jela svakako je ukusnije koristiti suncokretovo ulje, ali činjenica je da ono nije tako zdravo.

Za razliku od njega, maslinovo ulje se može koristiti i kao dresing za razne vrste salata, ali je bitno da koristite ono koje je stvarno kvalitetno.

Tedi Čiavalon iz istarskog grada Vodnjan, koji se više od dve decenije bavi uzgajanjem maslina i prodaje maslinovo ulje u 23 zemlje, kaže da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na ispravan način, kao i da ne bi trebalo da verujemo etiketama.

"Nemojte verovati nijednoj etiketi, niti jednom proizvođaču, uključujući i mene, već sami sebi. Otvorite bocu, sipajte malo ulja u čašicu, zagrejte je, jer na 27 stepeni Celzijusa maslinovo ulje počinje da evaporira i osete se bolje mirisi i ukusi", savetuje Čiavalon.

Nije tajna da je maslinovo ulje mesecima unazad sve skuplje, te je u maju ove godine zabeležen rekord kakav nije viđen poslednjih 30 godina.

Takođe, sredinom leta je upućen apel kupcima da obrate pažnju kada kupuju upravo maslinovo ulje - da li je pravo i kog je kvaliteta, jer ga proizvođači često mešaju sa suncokretovim, piše Telegraf.rs.

Ali, "scenario" o kojem danas pišemo se zaista retko viđa, posebno imajući u vidu da govorimo o uvozu iz Grčke, takoreći Zemlje maslina. 

Zanimljivo je da Grčka masovno izvozi u države koje su takođe poznate po proizvodnji ovog ploda, a to su Italija i Španija.

Naš čitalac je zapazio nešto vrlo zanimljivo u jednom domaćem supermarketu, i kako nam je sam rekao: "Ovo je apsurd, skrnavljenje".

Naime, masline koje su stigle upakovane kod nas - iz Grčke - nalaze se u suncokretovom ulju. Kako fotografije govore više od reči, možete pročitati opis, a i videti cenu crnih maslina.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading