SKAČE CENA MASLINOVOG ULJA Moljci i crvi desetkovali proizvodnju
Foto: Printscreen

Sigurno hoće, ali zasad je teško reći za koliko. I maslinarima su poskupeli troškovi uzgoja, pa će taj povećani trošak sigurno ukalkulisati u nove veće cene maslinovog ulja, piše Seebiz.

Kod Rade Bobanovića u Polači masline su zdrave, ali se očekuje slabiji urod. Podbacila je oblica, sorta najviše zastupljena u Dalmaciji, ali su zato ostale sorte dobro rodile.

“Mi smo u Poljoprivrednoj zadruzi Malina i vino, partnerskoj instituciji koja ima 12.000 stabala, i očekujem negde oko 30 posto manje roda nego lani”, kaže.

Kod maslinara Ivana Birkića iz Biograda rod će ove godine na 1000 stabala biti manji za tridesetak posto u odnosu na lanjsku, rekordnu godinu. Ipak, njegov maslinjak relativno je mlad, tek mu je šest godina.

“Ovogodišnji rod zavisno od sorte, bit će nekakvi prosjeci, možda za neke sorte na nivou prošle godine, što znači jako dobri. Oblica je ove godine u dosta velikom padu. Međutim, sve ove druge sorte, autohtone, uvozne, leccino, karolea, dosta su dobre, domaće sorte, levantinka jako dobra”, ističe.

“Ove godine je bila velika najezda najpre moljca kojeg smo rešavali lovkama jer u maslinike ne uvodim ništa, nikakvu hemiju, nikakva sredstva u zaštiti osim biološka, a zatim je masline napao crv”, kaže Birkić za HRT.

Hrvatski maslinari proizvode pola potreba tržišta za maslinovim uljem.

Ostatak uvoze. S obzirom na očekivani slabiji urod, cena ulja biće veća nego lani, u proseku za desetak posto.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading