Rekordne investicije
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

U godini koju je obeležila ruska invazija na Ukrajinu i energetska kriza bez presedana, Srbija je zabeležila rekordan nivo stranih direktnih investicija. 

Na 30 milijardi evra inostranih investicija, koje je Srbija privukla od 2012. do 2022. ove godine će, po svemu sudeći, da se prisabere još četiri i po milijarde. Prema najavama predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sa poslednjim danima decembra mogao bi da se obori istorijski rezultat iz prošle godine od 4,4 milijarde evra, jer već krajem novembra je bilo 4,2 milijarde.

- Imamo sve veći broj investicija iz Azije, iz Kine i Japana. Zaključno sa novembrom, ukupne investicije u Srbiji su četiri milijarde i 150 miliona. Očekujemo da ove godine oborimo taj rekord, da bude od 4,42 do 4,45 milijardi. Uprkos teškoj godini u kojoj su mnoge zemlje EU suočene sa recesijom, imaćemo stopu rasta, ali ćemo i ponoviti i pojačati nivo investicija - kazao je predsednik Srbije za beogradske medije.

Šta je sve ove godine po Srbiji otvoreno od fabrika? 

Nemački gigant „Robert Boš“ je odmah u januaru otvorio novu poslovnu jedinicu u fabrici u Pećincima "Comfort Actuators" u kojoj se proizvode podizači stakala na automobilima. Posao je dobilo 300 ljudi, koji su se pridružili kolegama u pogonu auto-delova koji je ove godine proslavio deceniju rada, i za kraj godine je najavljen ukupan broj zaposlenih u Pećincima - 3.000.

Isti proizvođač u Novom Sadu, u industrijskoj zoni Sever, sprema pogon za proizvodnju auto-delova. Zaposliće više od 400 radnika, a u istraživačko-razvojnom centru pedesetak inženjera. Vrednost investicije je 70 miliona evra.

U februaru je nemački automobilski div „Kontinental“ otvorio fabriku u Industrijskoj zoni Kać, nadomak Novog Sada. To je najveće ulaganje kompanije u Srbiji do sada. Deo je poslovne jedinice “Human Machine Interface” (HMI) i zapošljava više od 500 radnika. Ukupna vrednost investicije iznosi 140 miliona evra. "Kontinental Automotive Serbia" posluje u Novom Sadu duže od pet godina, kada je najpre oformio istraživačko-razvojni centar u kome radi preko 750 inženjera.

Krajem aprila u Tehnološkom parku u Vršcu je svoju fabriku otvorila češka grupacija „IMG Bohemia“ iz Plane na Lužajnici. Posao u proizvodnji proizvoda od plastike – ekstrudiranih ploča, i proizvodnji plastičnih rezervoara dobilo je 100 radnika, a kada budu završene sve tri faze investicija, stići će do 15 miliona evra.

U maju je austrijska kompanija „Palfinger“ svečano počela gradnju fabrike za proizvodnju čeličnih komponenti u Nišu. Investicija je vredna više od 35 miliona evra. Fabrika će imati 400 radnika, a rad bi trebalo da počne 2024.

Istog meseca je i japanski gigant „Nidek“ otvorio u Novom Sadu fabriku delova za automobile i za automobilske motore. U prvoj fazi u fabriku će biti uloženo 250 miliona evra, a zaposleno je gotovo 500 radnika. Konačni planirani broj, zasad, jeste 1.200 zaposlenih.

Ovogodišnji maj je baš bio berićetan, jer u Valjevu je pogon otvorila i nemačka „Bizerba“, proizvođač vaga i hardverskih i softverskih rešenja iz vaganja, sečenja i etiketiranja. Investicija je vredna 33 miliona evra, a posao je dobilo 400 radnika.

BERIĆETNA GODINA! Istorijska 2023. obeležena rekordnim stranim investicijama: Šta je sve otvoreno u Srbiji?

Foto: Tanjug/printscreen

 

U junu je otvorena druga fabrika „Vaker Nuson“ u Kragujevcu, nemački proizvođač čeličnih delova i opreme za mašine koje se koriste u građevinarstvu. Investicija samo u prvih 20.000 kvadratnih metara hala je bila 25 miliona evra, a gradi se i druga od 30.000. Kompanija u Kragujevcu zapošljava oko 800 radnika na poslovima izrade završnih čeličnih konstrukcija, a na kraju investiranja biće više od 1.200 zaposlenih.

Krajem juna i nemački „Hansgroe” je počeo da zapošljava u Valjevu, svojoj novoj fabrici sanitarne opreme za kupatila, 1.000 radnika, koliko će ih biti po završetku investicije vredne oko 85 miliona evra.

Sredinom septembra je u Valjevu svečano otvorena fabrika rashladnih uređaja, kao treća fabrika kompanije „Hisense Europe” (vlasnik slovenačkog „Gorenja“) u Srbiji. Posao će u naredne tri godine dobiti novih 1.020 radnika, na 1.800, koliko ih već radi za ovu kinesku firmu u Srbiji, u Staroj Pazovi i Zaječaru.

Krajem oktobra svoj novi pogon je otvorila i italijanska kompanija „Aunde Srbija“ u Leskovcu. U njemu je trenutno zaposleno 300 ljudi, a firma planira da zaposli još 260 radnika naredne godine, u proizvodnji tkanine za automobilsku industriju. „Aunde“ je zaposlila deo radnika bivše fabrike „Džinsi“ koja je naprasno zatvorila svoje pogone u Srbiji i otpustila oko 1.000 radnika.

Poslednje dve rekordne godine možda neće biti i jedine, jer već ima najava za nove investicije

Slovačka kompanija „InoBat“ potpisala je Memorandum o razumevanju sa Ministarstvom finansija Srbije i Opštinom Ćuprija za gradnju fabrike za proizvodnju i reciklažu baterija za električna vozila, kodnog naziva „Lav“. To će biti druga „InoBat“ fabrika u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koja će obezbediti rast njihove pilot-linije za istraživanje i razvoj u slovačkom mestu Vodjeradi. Kompanija navodi i da je za projekat postignut indikativni paket podsticaja od 419 miliona evra od Vlade Srbije.

U Čačku je najavljena nova nemačka investicija u obliku fabrike kompanija „PWO SEE“, koja se bavi proizvodnjom delova i opreme za motorna vozila. Kompanija će investirati 88 miliona evra i zaposliti oko 500 novih radnika.

I u Novom Sadu čekaju gradnju fabrike, gde je kineska kompanija „Jiangsu Lianbo Precision Technology“ potvrdila da će proizvoditi delove za motore u automobilskoj industriji. U prvoj fazi zaposliće 100 radnika, dok je u narednom periodu plan da se zaposli ukupno 500 ljudi. Vrednost investicije je 60 miliona dinara.

U prvom kvartalu 2025. u Rumi bi trebalo da počnu rad fabrika i logistički centar kineske kompanije „Haitijan internešenel“.

Te godine bi trebalo da poteknu i prvi megavati struje iz najveće vetroelektrane u Srbiji, koju grade „CWP Europe“ i „PowerChina“. Elektrana na vetar „Vetrozelena“ nići će kod Pančeva, a kapacitet je 300 MW.

Za inostrane investitore u Srbiji ni 2026. nije daleko. Holandski proizvođač “Ariston Climate Solutions“ dogovorio je da dobije 22 miliona evra subvencije od Srbije kako bi otvorio fabriku do 2026. Ugovorom se obavezuje i da zaposli najmanje 300 radnika na neodređeno vreme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ruzica

01.01.2024 01:06

Neka 2024. godina bude bolja, bericetnija, sretnija, mirnija i neka Srbima i svim ljudima sveta donese Mir,Radost i Blagostanje❤️