vozač
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Holanđanin Tim Hansen kažnjen je sa 380 evra jer se počešao po glavi tokom vožnje, preneo je portal Der Standard, čiji je novinar dalje objasnio da je mladić bio žrtva pogrešne procene veštačke inteligencije. Naime, program koji koristi holandska policija pogrešno je protumačio zapisnik i zaključio da je Hansen koristio mobilni telefon dok je bio na putu.

"Moram da priznam da je kazna došla kao šok. Nisam mogao da se setim da je tako nešto počinio", rekao je Hansen, i sam stručnjak u oblasti veštačke inteligencije, koji je, nakon što je dobio dokaze, lako shvatio šta je program "zabrijao".

Hansen je slučaj opisao kao klasičan među „lažno pozitivnim rezultatima”, a da bi dokazao da je veštačka inteligencija pogrešila, fotografisao se u kancelariji u istoj pozi i dobio isti odgovor iz programa – da je verovatno je držao mobilni telefon u ruci.

"Algoritam je zaključio da držim mobilni uređaj, ali on nije jedini koji je pogrešio. Na kaznu je uticao i ljudski faktor, jer je dežurni policajac prihvatio tumačenje programa", rekao je Holanđanin. Naravno, odmah je uložio prigovor na kaznu, ali još nije dobio odgovor pošto obrada takvih zahteva u Holandiji može da potraje i do 26 nedelja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading