Open Balkan kup ujedinjuje boksere regiona, start u Smederevu
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Sport je uvek bio pokretač pozitivne klime za unapređenje regionalne saradnje i integracija, a boks kao plemenita veština je jedan od nosilaca sportskog regionalnog mehanizma za bolju međusobnu koordinaciju rada obuhvaćenih država radi oporavka i rasta i u ovoj oblasti društva. Open Balkan kup je boksersko takmičenje koje svoja vrata otvara u Smederevu prvim od niza turnira koji će biti organizovani u Srbiji, Sverenoj Makedoniji i Albaniji.

Dinamika i važnost međusobnog povezivanja, razmene i saradnje na regionalnom nivou je sve veća i kao primaran cilj ima povećanje kvaliteta i relevantnosti svojih aktivnosti, da povećaju svoje kapacitete za zajedničko delovanje na transnacionalnom nivou, podstičući internacionalizaciju svojih aktivnosti i kroz razmenu ili razvoj nove prakse i metode kao i deljenje i suprotstavljanje ideja. Imaju za cilj da podrže razvoj, transfer, implementaciju inovativnih praksi, kao i sprovođenje zajedničkih inicijativa koje promovišu saradnju. Rezultati treba da budu ponovo upotrebljivi, prenosivi.

- Sport i boks unapređuju zdrav način života, neguju učešće svih polova, pripremaju suočavanje sa uspehom i porazom, uče važnosti timskog rada kao i načina da mirno rešavaju konflikte, komunikaciju, posvećenost i izgradnju poverenja. Mladi ljudi uče da preuzmu odgovornost za sebe i druge, doživljavaju osećaj pripadnosti. Sport služi kao inovativni instrument koji pokreće promene i održivi razvoj, za svakog pojedinca i za društvo u celini. Open Balkan kup je takmičenje koje će doprineti tome da kroz jedno kvalitetno nadmetanje svi zajedno budemo iskusniji, jači i konkurentniji na svetskoj i evropskoj sceni. Premijeru Open Balkan kupa koji će se održavati jednom mesečno imamo u Smederevu, a posle toga ćemo imati mečeve u Kumanovu, Ohridu, Tirani, Zrenjaninu, Šapcu… – ističe predsednik Bokerskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.

Uz Regionalnu ligu koja okuplja ex-Yu članice, Open Balkan kup će dorpineti razvoju i osnaživanju boksa na Balkanu. Svi mečevi biće prenošeni u živom prenosu na TV Arena Fight. Finala prvog Open Balkan kupa čiji je domaćin Smedervo na programu su u nedelju 10. Septembra od 18 časova u hali sportova.

- Regionalna liga počinje krajem oktobra, tu je Bokserska liga Srbija i ono što je za nas posebno važno, naredne godine u Beogradu Evropsko prvenstvo za muškarce i žene, kvalifikacije za OI i naravno Igre u Parizu, gde već imamo dve norme, a verujem da ćemo imati i više – zaključio je Borovčanin.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading