Obaranje svetskog rekorda u Rusiji
Foto: Privatna arhiva

Naime Živorad Žika Marković  leskovačka sportska legenda i preduzetnik sa podignutih 155 kilograma u benč presu EQ u masters kategoriji do 90 kilograma je postao novi svetski rekorder.

Kada je oficijalni spiker saopštio rezultate i naveo da je Srbin Marković postigao svetski rekord u prepunoj sali, počelo je skandiranje SRBIJA SRBIJA. No iako je postao svetski rekorder Marković se oprobao i u discipline benč pres RAV gde je bilo dovoljno da podigne 145 kilograma, da ponovo zlatno zasija. Inače Marković je na ovom takmičenju i prestigao rekord u podignutoj kilaži koju je prošle nedelje postigao na državnom takmičenju u Srbiji.

Obaranje svetskog rekorda u Rusiji

undefined

 

 

Marković je inače višestruk,i svetski, evropski I državni prvak koji se trudi da se mladi ugledaju na njega a svojim uspesima proslavlja Srbiju širom sveta. Tajnu njegovog uspeha kako je on rekao leži u samodisciplini, radu, volji I podršci porodice.

Marković je za “Alo!” rekao da nema kontinenta na kom se ne nije takmičio ali ovo sada što su Rusi priredili prevazišlo je sva dosadašnja takmičenja.

Obaranje svetskog rekorda u Rusiji

 

 

 

-Pozivnicu za takmičenje sam dobio od njihovog saveza i rekli su mi da mi je sve plaćeno, put smeštaj a moje je samo da se pojavim I budem sportista u pravom smislu te reči. Priznajem bila mi je velika čast a iznenadio sam se jer sam samo ja iz Srbije bio tamo – O organizaciji pa mogu da kažem slobodno da je bila kao na filmu, šta filmu kao iz bajke. Poblika, atmosfera, ma sve je bilo puno. Bilo je osam platformi i svaki takmičar je dobio uputstva kada i na koju platformu treba da se pojavi. Sve je ferceralo u sekund- ističe Marković.

Obaranje svetskog rekorda u Rusiji

 

 

 

Obrazovanji i sport su bitni

 Marković se inače od rane mladosti bavio sportom I to uspešno. Bio je prvak ondašnje Jugoslavije u boksu I džudou I tad je naučio da posle pada mora da se ustane.

Predaja u životu nije opcije uvek se ima izbor, samo što mladi ne shvataju da je za sve potrebno vreme I trening. Trening je sve I koristim priliku da im kažem manite se ulica I gluposti, bacite se na sport. Kroz sport postajete duhovno jači, zreliji I dobijate šansu da nešto uradite u životu. Normalno na prvom mestu je obrazovanje a u kombinaciji sa sportom ceo svet je onda pred vama – istakao je Marković

On navodi da je bio siguran u sebe i da je verovao da će Srbiji doneti medalju.

Obaranje svetskog rekorda u Rusiji

 

 

 

-Bilo je tamo ozbiljnih svetskih takmičara a ja rekoh sebi “Žiko sad ili nikad zapni I pokaži od čega smo mi Srbi napravljeni”. Kada sam podigao tegove u sali je za trenutak nastao tajac a onda dok sam ih držao čujem spikera I pokušavam da ga razumem, kad ono odjednom krene skandiranje Srbija, Srbija Srbija I tad sam znao. Znao sam da sam oborio svetski rekord  a srce mi je tuklo toliko od ponosa da sam ga čuo – rekao je Marković I dodao- Odmah su mi usledile čestitke toliko njih mi je prišlo da sin Lav nije mogao da mi se približi.  Postavljali su mi razna pitanja, no vremena za odmor nije bilo jer je uskoro usledilo I takmičenje u drugoj disciplini. I tu sam pobedio. Prilikom uručivanja medalja dobio sam I pehar u znak priznanja za novi svetski rekord. Po takmičenju usledilo je druženje a onda su me ponovo opkolili. Mislio sam hoće da pričaju o sportu a oni o predsedniku Vučiću I Ivici Dačiću. Priznajem da Rusi, Iranci, Indijici I ostali mnogo hvale Vučića I Dačića. Za predsednika su rekli da od Tita nismo imali takvog da vodi državu, osobu koja ima integritet I reč. Pitali su me da li sam ga upoznao I još štošta. Pitali su me takođe da li znam   Dačića te su naglasili da je dobar čovek I veliki prijatelj Rusije I ruskog naroda I da su oni tu za njega jer je redak političar koji drži reč – rekao je Marković.

On je dodao da želi da da dobar primer mladima i da je stvar jasna, da sve što žele mogu i da ostvare samo ukoliko se trude.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading