U AUŠVICU SAM VIDEO CIPELU SA SVOJIM PREZIMENOM Dr Predrag Kon o teškoj sudbini svoje porodice
Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog dr Predrag Kon, savetnik u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda i član kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 kaže da nije vernik, da je tek posle smrti majke saznao da je kršten, kao i da je u Aušvicu sam video cipele na kojima je pisalo Kon.

- Da sam kršten, saznao sam tek posle majčine smrti. Umrla je 2010. godine, a otkrio sam da sam kršten još u prvoj godini, u Sabornoj crkvi. To se ispostavilo kasnije, kada se stan prodavao, pa sam našao krštenicu - ispričao je Kon.

Kon, koji je član jevrejske zajednice, otkrio je da je u Aušvicu video cipele na kojima je pisalo njegovo prezime.

- U Aušvicu sam bio u aprilu 2019, kada smo putovali u Krakov. S jedne strane, osećam se jako dobro što sam bio tamo, a s druge, psihički sam bio bolestan taj dan, možda čak i sledeći. Tamo sam video i cipele na kojima je pisalo Kon. Čovek to mora da vidi da bi shvatio. Ne može da veruje da postoji fabrika smrti dok ne vidi originalne ostatke toga - rekao je.

Otac mu je bio oficir Kraljevine Jugoslavije, odmah na početku rata je zarobljen i transportovan u logor Nirnberg, a potom u Osnabrik.

U AUŠVICU SAM VIDEO CIPELU SA SVOJIM PREZIMENOM Dr Predrag Kon o teškoj sudbini svoje porodice

Foto: YadVashem

 

- Tu je bio u baraci broj sedam. Pričao mi je da su imali radio-stanicu, prenosili su informacije Rusima. Jedan od logoraša znao je izuzetno sitno da piše, pa su preko šupljeg zuba drugog prenosili poruke. Pričao mi je i da je puštao bradu, što kažu, do pupka, da bi mu bilo toplije. Imali su stalaktite, toliko je bilo ledeno - kaže dr Kon.

Kad se otac vratio nazad, nije našao ništa.

- Moj deda je bio dovoljno mudar da je svu imovinu dao za lažne ausvajse (papire) i porodicu (tatinu prvu ženu, njegovu sestru, moju sestru Liliku, koja sad živi u Izraelu) preko Splita prebacio za Italiju. U Italiji jesu bila geta, ali nisu ubijali Jevreje i nije bilo kao u Beogradu. Kasnije su se svi vratili. Moj brat je rođen 1946, a njegova majka - tatina prva žena, umrla je iste te godine - seća se.

Dr Kon je član jevrejske zajednice i kaže da ne pripada vernicima, ali da nije ni klasičan ateista.

- Slavim majčinu devojačku slavu - Svetog Stefana, 9. januara. Zapravo, obeležavam je. Obično se okupljamo svi, bile su njih tri sestre, ali ne kod mene jer živim u malom, ženinom stanu. Moj je još manji - 34 kvadrata. Sečemo kolač kod kuće, ne pozivam sveštenika, iako poštujem naše sveštenike. Obeležavam i jevrejske praznike - rekao je Kon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading