radnik
Foto: Shutterstock

Najviše radnih dozvola, kako pokazuju podaci ministarstva za rad i zapošljavanje, je izdato državljanima Rusije (19.645), zatim Kine, Turske, Indije i Nepala.

Na sezonskim poslovima u poljoprivredi, od početka godine do sada, angažovan je 1.091 stranac.

Sezonski radnici mogu biti i strani državljani čije je boravište u Srbiji prijavljeno ministarstvu unutrašnjih poslova. Angažovanje na sezonskim poslovima predstavlja rad van radnog odnosa na koju se ne primenjuju posebni uslovi za zapošljavanje stranaca, odnosno isti su uslovi kao i za sva druga lica koja su državljani Srbije.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) navela je da je ukupan broj prijavljenih sezonskih radnika ove godine bio 33.054, što pokazuje da je procenat stranaca mali u odnosu na srpske državljane jer iznosi oko 3,3 odsto.

„Sezonci“ iz Uzbekistana i Egipta

- Strani državljani gotovo da nisu bili angažovani na sezonskim poslovima u poljoprivredi do 2021. godine, nakon čega se beleži trend rasta broja prijava. Tokom poslednje dve godine broj stranaca koji su angažovani na sezonskim poslovima u poljoprivredi se ne razlikuje u velikoj meri - naveo je NALED.

U odnosu na 2022. godinu, kada je bilo angažovano 967 radnika, ove godine taj broj uvećan je za 124 prijave.

Dodali su i da je najveći broj stranih radnika došao iz Uzbekistana i Egipta, a da su prethodnih godina bili angažovani radnici iz Nepala i Indije.

Nakon prijave boravišta, koja se može obaviti i elektronskim putem, strani državljanin dobija evidencioni broj za strance (EBS) koji poslodavac koristi za prijavu radnika.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading