rio tinto
Foto: Shutterstock/Alo.rs/ Shutterstock

Kako je Jovović istakao u jednom svom izlaganju, u priči oko Jadra se pojavio ogroman broj netačnih informacija.

rio tinto

Alo.rs/ Shutterstock

 

- Sve te netačne informacije su dovele do trenutnog statusa projekta. Ono što je sve vreme nedostajalo je dijalog na stručnom nivou da bi se prekinula priča u kojoj se barata nekim čudnim podacima. Nije sporno da se pojavljuju nevladine organizacije, njihov zadatak je da ukazuju na stvari. Ovde je problem što ne možemo da pričamo o činjenicama, već se barata nekim izmišljenim brojevima koje su plasirali pojedinci koji su se ponašali neodgovorno. Da protivnici projekta žele zaista da razgovaraju o projektu, to bi već uradili. Javnost je prioritet u debati, kao što je javnost prioritet i našeg zakona. O projektu treba da se razgovara. Mi nemamo razgovor, imamo samo buku s jedne strane - rekao je on.

Prema mišljenju stručnjaka, dijalog je važan da bi se na osnovu činjenica sagledali svi aspekti jednog projekta i da bi se našla najbolja rešenja za sve zainteresovane strane. Savremeno rudarstvo podrazumeva najviše ekološke standarde, ali i blisku saradnju s lokalnom zajednicom, kako bi pored najviše zaštite okoline dobila i optimalne koristi od projekata.

Za litijum se, ističe profesor Jovović, veruje da je razvojna šansa.

- Potrebno je da se urade još neke ekonomske analize, da se napravi računica. Zašto je litijum razvojna šansa - on je kritični materijal koji je neophodan za transformaciju energetike. Taj materijal je neophodan za proizvodnju baterija. Litijum nas uvodi u jedan ogroman ekonomski lanac. Koliko sam razumeo, ideja je da se što više delova tog lanca zatvori kod nas. Vi već vidite kompanije koje dolaze i ulažu u proizvodnju baterija, u reciklažu baterija, proizvodnju komponenata ili kompletnih električnih vozila u regionu - istakao je on.

rio tinto

Alo.rs/ Shutterstock

 

Takođe, rudarstvo je ponovo u fokusu pažnje svetske javnosti zbog zelene tranzicije koja nije moguća bez sirovina koje ono obezbeđuje. Svedoci smo da brojne zemlje Evrope i sveta rade na razvoju litijumskih projekata i da pažnju posvećuju upravo dijalogu.

Suživot s industrijom je moguć, zaključio je on, a primeri za to su industrijska postrojenja usred gradova:

- U Hamburgu imate železaru, postrojenje za spaljivanje otpada usred Beča. Uvek je suživot moguć ako se ispoštuju sve mere. Ozbiljne kompanije danas u svetu ne postavljaju pitanje životne sredine kao neko natpitanje. To je sastavni deo života i sastavni deo svake projektne dokumentacije. Ovde je problem poverenje generalno. Srbija je imala Procenu uticaja na životnu sredinu još 1992. godine, kada je većina zemalja nije imala. Mi smo po zakonu, propisima i procedurama na istom nivou kao zemlje EU - radimo sve isto kao i drugi. Lista kritičnih sirovina

Evropska unija je definisala listu kritičnih mineralnih sirovina i način na koji će se one obezbeđivati. Na listi je i litijum. Od litijuma se prave baterije bez kojih savremeno društvo ne može: baterije za mobilne uređaje poput telefona, za električna vozila, ali i za skladištenje energije iz obnovljivih izvora.

rio tinto

Alo.rs/ Shutterstock

 

- Litijum je ključan za elektrifikaciju transporta zahvaljujući kojoj bi se smanjila emisija gasova staklene bašte - štetnih emisija u atmosferu, što se očekuje od prelaska na električna vozila - objasnili su stručnjaci, i dodali da je litijum razvojna šansa jer ne podrazumeva samo sirovinu, već sveobuhvatni lanac snabdevanja i novu ekonomsku granu e-mobilnost, koja se završava električnim automobilima, obuhvata proizvodnju baterija, a počinje rudarstvom i sirovinama.

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Profesor

03.02.2024 13:13

Kopanje litijuma je zdravo za ljude i životnu sredinu jer ako litijum predugo ostane neotkopan jako je štetan tako zakopan duboko ispod površine