litijum
Foto: Stock/Foto: Shutterstock

Prema rečima Mihaela Šmita, stručnjaka Nemačke agencije za mineralne resurse (DERA), u Evropi se već razvija 15 projekata i to u Španiji, Finskoj, Francuskoj, Austriji, Nemačkoj, Češkoj, Bosni i Hercegovini, a među njima je i projekat Jadar.

- Srbija ima jedinstvena i velika nalazišta litijuma i bora, a Jadar je među najvećim nalazištima tvrdih stena u Evropi. Ovaj projekat i proizvodi koji se tamo generišu mogli bi biti od suštinskog značaja za evropsku šemu snabdevanja u pogledu nezavisnosti od Kine - istakao je Šmit i dodao da je EU svesna da je za to neophodno da se obezbede zaštita lokalnog stanovništva i održivost procedura, a sve to uz poštovanje visokih ekoloških standarda.

Nemačka: Zinvald nam je šansa za vođstvo

Projekat Zinvald (Zinnwald) je izuzetno značajan za EU. To je drugi najveći litijumski projekat u Evropskoj uniji, kako po veličini resursa, tako i po sadržaju litijuma. Procenjuje se da ovo može da bude jedno od najvećih nalazišta sa čak 2.662.000 tona litijum karbonata.

litijum

Foto: Shutterstock

 

- Očekuje se da će Zinnvald projekat koji se nalazi u srcu hemijske i automobilske industrije Evrope, na oko 35 km od Drezdena, proizvoditi litijum karbonat, litijum hidroksid i litijum fluorid (Li2CO3, LiOH, LiF) ili njihovu kombinaciju – objasnili su stručnjaci iz Nemačke i dodali da se trenutno sprovode i nova istraživanja koja obuhvataju 84 bušotine i pripremu modela rada.

U Jadru – prvi podzemni rudnik

Eksploatacija litijuma bi mogla biti veoma profitabilna za Srbiju, jer zemlja ima 1,3% poznatih svetskih rezervi ovog metala, koji je neophodan za proizvodnju baterija za električna vozila. Procenjena vrednost litijuma u Srbiji iznosi 4 milijarde evra, a njegova ekstrakcija tokom decenije mogla bi obezbediti stotine radnih mesta i stabilan prihod za državu. EU takođe može imati koristi od razvoja rudnika Jadar, što bi omogućilo povratak vitalnog resursa u vreme rastućih geopolitičkih tenzija i konkurencije za pristup mineralima.

Kvalitet mineralizacije u Jadru omogućio bi značajno veću godišnju proizvodnju nego bilo koji pojedinačni resurs u Evropi. Rudnik bi bio podzemni, a na površini bi obuhvatio 220 hektara. Iako je jedan od najperspektivnijih i najbolje istraženih ležišta u Evropi, projekat Jadar zaustavljen je odlukom Vlade.

 

Češka: Litijum nas vadi iz propasti

U ovaj sektor kao potencijalno značajan igrač ulazi i Češka, jer se na njenoj teritoriji nalaze značajni izvori litijuma, čije je najveće ležište i četvrti najveći resurs ovog tipa na svetu litijumski projekat Cinovec.

- Procenjuje se da se u Češkoj na granici sa Nemačkom, u okviru projekta Cinovec, nalazi 7,3 miliona tona litijum karbonata, a na nemačkoj strani oko 700.000 tona. Studija pokazuje da bi tu moglo da bude eksploatisano 2,25 miliona tona rude, što bi omogućilo proizvodnju skoro 30.000 tona litijum-hidroksida. Prema procenama, količina iskopane rude bi verovatno bila dovoljna za proizvodnju skoro milion litijumskih baterija za automobile svake godine – objasnio je premijer Petr Fijala, koji se nada da će ovaj projekat da spreči ekonomski kolaps koji preti ovoj zemlji.

Oni planiraju da pokriju celokupni lanac proizvodnje, od rudarstva, preko prerade, proizvodnje baterija, čipova, do finalne proizvodnje automobila.

Inače, Evropska komisija procenjuje da će potražnja za litijumom porasti 60 puta do 2050. godine. Tim povodom Maroš Šefčovič, potpredsednik Komisije, izjavio je da se klimatski ciljevi ne mogu postići bez ključnih materijala poput litijuma.

Zbog toga će svi projekti istraživanja litijuma u EU biti razvijani u skladu sa principima održivog rudarstva – uz minimiziranje ekološke štete i odgovorno upravljanje resursima. Kako je za magazin „Zabala“ rekao španski rudarski ekspert Haim Gonsales, novi rudarski projekti biće usmereni na održivost i na to da proizvedu mineralne sirovine u skladu sa visokim standardima kvaliteta, kako bi odgovorili na izazove.

- To je jedino prihvatljivo, jer više ni kupci i ni industrija ne pristaju na manje, a to je moguće zahvaljujući razvoju novih tehnologija – rekao je on.

Zbog ključne uloge koju litijum ima u razvoju i primeni brojnih inovativnih tehnologija, za Evropu je izuzetno važno da počne da koristi svoja nalazišta litijuma i uspostavi ekološki najprihvatljiviju i najekonomičniju proizvodnju litijum-jonskih baterija na svojoj teritoriji.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading