Đaci u učionici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

To omogućava roditeljima da samo jednim dolaskom u školu završe sve obaveze.

U jednoj od osnovih škola na Vračaru prvi slobodan termin za testiranje prvaka za upis je tek 22. april. Za zakizivanje termina potrebno je da roditelj ili staratelj ima otvoren nalog na portalu e-Uprave, dok sva četiri neophodna dokumenta škole dobijaju elektronski. 

"Sve je do te mere pojednostavljneo da im od papira ne treba ništa. Samo u dva slučaja, kada je u pitanju privatni lekar ili lekar vojne ustanove, samo u tom slučaju su dužni da nam dostave dokument. Sve ostalo mi povlačimo pomoću jedinstvenog obrazovnog broja ili broja deteta koji već imaju u predškolskoj ustanovi“, kaže Goran Petrović, direktor Osnovne škole "Lazar Savatić''.

Na portal e-Uprave registrovano je više od 2.100.0000 e-građana, a najčešće se koriste usluge elektronskog upisi dece u vrtiće i škole. 

"Da bismo ovo napravili morali smo da umrežimo sve osnovne škole u Srbiji, sve domove zdravlja u Srbiji, da povežemo četiri ministarstva i oko 30 baza podataka. Prošle godine je više od 40.000 roditelja upis izvršio elektronski. Nadam se da će ovo godine taj broj biti i veći", rekao je Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija.

Mnistarka prosvete Slavica Đukić Dejanović navela je da će 65.000 mališana od 1. aprila do kraja maja steći status upisanih učenika i učenica u prvi razred.

"Roditelji dečaka i devojčica danas to mogu da učine na mnogo jednostavniji način", rekla je ministarka. 

Termini za upis i testiranje i dalje se mogu zakazati i direktnim kontaktom sa školom, telefonom ili mejlom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading