balša božović
Foto: Printscreen/Youtube/ K1 Televizija

Regionalna akademija za demokratski razvoj iz Novog Sada, s Balšom Božovićem na čelu, bivšim poslanikom Demokratske stranke, pokrenula je kontroverznu inicijativu da se u Novom Sadu podigne spomenik austrougarskoj carici Mariji Tereziji.

U saopštenju objavljenom na 1. februar, Dan grada kada je 1748. Novi Sad otkupio status slobodnog kraljevskog grada, a koji je potpisala Božovićeva supruga Aleksandra Jerkov, ređaju se hvalospevi carici i ističu njene zasluge za modernizaciju.

SILNI HVALOSPEVI

- Njen doprinos nije samo značajan već i raznovrstan, što opravdava ideju o podizanju spomenika u njenu čast u Novom Sadu. Kao vladarka koja je težila modernizaciji svog carstva, Marija Terezija ostaće upamćena kao jedna od najvećih reformatora u Evropi u oblasti državne uprave, obrazovanja, ekonomije, poljoprivrede, zdravstva i građanskih prava - kaže se u saopštenju.

Ističe se da je dobijanje statusa slobodnog kraljevskog grada doprinelo kulturnom i ekonomskom uzdizanju Novog Sada, te se ukazuje na to da je brži razvoj Vojvodine omogućio i katastarski sistem koji je uvela. Dodaje se i da bi to bio simbol "trajne veze između prošlosti i budućnosti grada i podsetnik na njeno nasleđe koje i danas živi u temeljima grada kom je dala ime".

Istoričar Ognjen Karanović za Srpski telegraf kaže da je apsolutno protiv ove inicijative i smatra da se radi o još jednoj provokaciji antisrpskih organizacija a Balšom Božovićem na čelu.

- Marija Terezija je pripadala dinastiji koja je imala izrazito antisrpski sentiment. Bila je reprezent veoma agresivne politike Beča i Rimokatoličke crkve koja je nastojala da celo carstvo germanizuje i da širi katoličanstvo na štetu drugih verskih zajednica - podseća Karanović.

ŽELE SRBIJU PRE 1912.

On dodaje da je grupacija koja stoji iza inicijative dobro poznata javnosti.

- Balša Božović je čovek koji, kao i Marija Terezija i njeni potomci na tronu, neguje antisrpski sentiment. Podržavao je Mila Đukanovića, podržava Aljbina Kurtija, on je predstavnik svih regionalnih organizacija koje u osnovi imaju antisrpstvo. Dovoljno je pogledati ko su mu finansijeri: radi se o zastupnicima albanskog separatističkog i terorističkog režima na Kosovu. Kada su supruga i on propali na izborima, formirali su organizaciju koja za cilj ima poništavanje srpskog identiteta, ne samo u regionu nego i u Srbiji - kaže naš sagovornik.

On podseća da su se Božović i njegovi istomišljenici svojevremeno žestoko protivili podizanju spomenika kralju Petru u Novom Sadu:
- Želi spomenik vladarki tuđinske dinastije, a da se ukloni oslobodilac srpskog naroda, hoće Srbiju u granicama pre Kumanova i 1912. Za njega je Vojvodina deo te zamišljene Habzburške monarhije.

Nek ga digne u svom dvorištu

Zanimljivo je da su članovi pomenute Božovićeve akademije i Kalinika Gaber iz Severne Makedonije, Saša Magazinović iz Bosne i Hercegovine, Senida Mesi iz Albanije i Bojan Glavašević iz Hrvatske, pa nije baš najjasnije kakve oni veze imaju s inicijativom koja se tiče isključivo Novog Sada.

- Njihovu inicijativu treba apsolutno odbaciti jer se radi o provokaciji i potkopava sve na čemu se temelji naš nacionalni identitet. Božović neka podiže taj spomenik u svom dvorištu, ali ne može to da nameće građanima Novog Sada, koji su se jedva, uz pomoć kralja Petra oslobodioca rešili tuđinske vlasti i potomaka Marije Terezije - kaže Karanović.

Crnjanski opisao egzodus u Rusiju

Ono što upada u oči je to što se u saopštenju nigde ne pominje ugnjetavanje Srba pod Marijom Terezijom, što je opisao Miloš Crnjanski u romanu "Seobe". Naime, ona je Mađare za lojalnost nagradila ukidanjem Pomoriške i Potiske vojne krajine, pa su se Srbi, koji su u tim borbama podneli velike žrtve, smatrali izdanim.

Za njih je to ujedno značilo i gubitak povlašćenog statusa graničara i vojnika i srozavanje na status kmetova. Srbi su se žestoko suprotstavljali prevođenju u "paoriju" što je u to vreme bio vrlo uvredljiv naziv. Sve to rezultiralo je nemirima, pobunama i iseljenjem dela Srba u nove krajine prema Banatu i u Šajkašku, a oko 5.000 naših razočaranih predaka tada se iselilo u Rusiju.


Kako navode istoričari, bilo je gotovo sa slovenskom Spartom: krajišinici, uglavnom Srbi, postali su pauperi. Za razliku od Hrvata i drugih naroda katoličke vere u njenom carstvu, Srbi su se našli na udaru Marije Terezije koja je nastojala da potpuno iskoreni pravoslavlje pošto nije podnosila nikog, sem katolika.

Ni "s" od slobodnog grada

Povodom argumenta da je Marija Terezija 1. februara 1748. Novom Sadu dala status Slobodnog kraljevskog grada, Karanović objašnjava o čemu se u stvari radi:
- Taj status je bio institut feudalnog doba, dakle Novi Sad je bio oslobođen nekih dažbina, ali ne označava nikakvu slobodu u današnjem smislu.

Inače, građani tadašnjeg Novog Sada su ovaj status platili ogromnom sumom od 80.000 zlatnih forinti. Na početku habzburške vladavine, građanima pravoslavne veroispovesti bilo je zabranjeno da stanuju u Petrovaradinu, pa su Srbi, zbog toga, 1694. osnovali novo naselje na levoj obali Dunava, a iz ovog naselja će se, vremenom, razviti i današnji Novi Sad. Najstarije ime naselja na levoj obali Dunava bilo je Racka varoš, a korišćen je i naziv Petrovaradinski šanac.

BONUS VIDEO

 
 
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Srpkinja

05.02.2024 00:18

Balsa idi u Crnu Goru i tamo dizi spomenike,Vojvodinu i Novi Sad neces ti uredjivati. Dalje ruke od Vojvodine.