PREDSEDNIK PUTIN OTKRIVA Ovo su apsolutni prioriteti Rusije
Photo AP

Photo AP

 

„Umesto da se koncentrišu oko velikih fabrika, velikih industrija, kako je to istorijski bilo, oni (gradovi Dalekog istoka) bi trebalo da postanu gradovi u kojima je fokus, naravno, na ljudima i njihovim potrebama, povoljni uslovi za život… Program razvoja i master planovi za svaki grad moraju biti pripremljeni u naredne dve godine... Razvoj Dalekog istoka je jedinstven zadatak po svojoj složenosti, obimu i značaju. Istovremeno, to je jedan od najvažnijih perspektivnih oblasti rada... Želim da ponovim, napredni razvoj Dalekog istoka je naš dugoročni i apsolutni prioritet“, naglasio je Putin.
Prema njegovim rečima, na razvoju Dalekog istoka treba da rade svi nivoi vlasti, kao i kompanije.


On je dodao da ekonomski život posle pandemije vraća u uobičajene tokove.
„Tako široka zastupljenost, interesovanje za razvoj ruskog Dalekog istoka pokazuju da se ekonomski život oporavlja i ulazi u uobičajene poslovne tokove“, konstatovao je on.


Šef države pozdravio je predsednika Kazahstana Kasima Žomarta Tokajeva i lidera Mongolije Uhnagijna Hurelsuhu i druge učesnicike foruma i istakao da nakon prinudne pauze zbog epidemije Vladivostok ponovo prima rukovodioce kompanija, preduzetnike, stručnjake iz desetina zemalja sveta.
„Veoma je prijatno što su se predsednici Kazahstana i Mongolije odazvali na naš poziv. Oni učestvuju u plenarnoj sednici putem video-veze. A forum su pozdravili i lideri Kine, Indije i Tajlanda“, rekao je ruski predsednik.
On je naveo da brodogradnja na Dalekom istoku, koja je propala nakon sovjetskog perioda, oživljava, a takođe se u makroregionu uspešno razvija civilno vazduhoplovstvo.

„Na Dalekom istoku Rusije, u subjektima kao što su Amurska oblast, Habarovski kraj i Primorje, pokrenuti su projekti od globalnog značaja u oblasti vazduhoplovstva i brodogradnje, hemijske industrije, prerade gasa i logistike. Upravo ova raznolikost i diverzifikacija ekonomije regiona ne mogu a da nas ne inspirišu na nova dostignuća u svim ovim oblastima“, naglasio je Putin.
 

PREDSEDNIK PUTIN OTKRIVA Ovo su apsolutni prioriteti Rusije

EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

 

 

On je podsetio da je u toj oblasti postojala industrija za vojno vazduhoplovstvo, ali je počelo i „uspešno se razvija civilno vazduhoplovstvo“.
„Brodogradnja je posle sovjetskog perioda skoro potpuno propala. Sada oživljava, a novi proizvodi se stvaraju na novoj tehnološkoj bazi, izuzetne su porudžbine za novu perspektivu“, dodao je Putin.

Istočni ekonomski forum održava se od 2. do 4. septembra u kampusu Dalekoistočnog federalnog univerziteta u Vladivostoku. Njegova glavna tema ove godine su nove mogućnosti za Daleki istok u svetu koji se menja. Generalni medijski partner Foruma je informativna agencija RIA Novosti.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading