PUTINU PREKIPELO! Rusija proteruje Soroševu NVO!
Alo

Kancelarija glavnog tužioca proglasila je organizaciju "Transperensi internešenal" nepoželjnom u Rusiji, navodeći da organizacija sa sedištem u Berlinu prevazilazi svoja ovlašćenja i meša se u unutrašnje poslove države.

"Utvrđeno je da aktivnosti ove organizacije očigledno prevazilaze prvobitno navedene ciljeve. Formalno delujući kao organizacija koja se bori protiv korupcije, ona se meša u unutrašnje poslove Ruske Federacije i predstavlja pretnju po ustavni poredak i bezbednost", navodi se u saopštenju kancelarije. 

Ruski ogranak "Transperensi internešenala" proglašen je za stranog agenta 2015. godine. Nakon najnovije odluke, ruski državljani bi mogli da se suoče sa zatvorskom kaznom ako rade za tu organizaciju, šire njene materijale i finansijski je podržavaju.  

Osnovan 1993. od strane grupe koja je uključivala bivše zvaničnike Svetske banke i operativce američke obaveštajne službe, "Transperensi" je najpoznatiji po svom godišnjem "Indeksu percepcije korupcije" koji rangira države na osnovu "percipirane sklonosti ka korupciji". 

Organizacija navodi da je sponzoriše mnoštvo zapadnih vladinih agencija i moćnih fondacija, uključujući "Fondacije za otvoreno društvo", mrežu kontroverznog biznismena i sponzora neoliberalnih ciljeva, Džordža Soroša.

"Transparensi internešenel" Brazil je trenutno pod istragom zbog navodne umešanosti u skandal "Autoperionica", koji je iskorišćen kako bi se bivši predsednik Luis Injacio Lula da Silva, po izmišljenim optužbama, osudio za korupciju. 

Da Silvina osuda je kasnije odbačena i on je pobedio na izborima i ponovo postao predsednik Brazila 2022. godine. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading