30 NATO BRODOVA IDE KA FINSKOJ Veliko grupisanje snaga na severu, spremaju se "Ledeni vetrovi"
Foto: Printscreen/Video

Brodovi su prethodno stigli u finske luke Turku i Helsinki.

U vojnim vežbama NATO, koje se prvi put održavaju pod rukovodstvom Finske kao članice Alijanse, učestvuje oko 30 vojnih brodova, minolovaca, čamaca i pomoćnih plovila, 16 aviona i helikoptera, kao i 4.000 vojnika.

U okviru manevara koji će trajati do 1. decembra predviđeno je uvežbavanje desanta na obalu. U njima će učestvovati marinci iz SAD, Velike Britanije i Finske.

U vežbama će biti angažovani brodovi iz Prve stalne vojne pomorske grupe i Prve stalne protivminske grupe NATO koje čine plovila iz Nemačke, Holandije, Poljske i Francuske.

Kako je rekao rukovodilac vežbe, kapetan finske Ratne mornarice Juha Peka Rautava, angažovanje velikog broja NATO minolovaca u manevrima predstavlja „demonstraciju zainteresovanosti Alijanse i njene spremnosti da zaštiti podvodnu infrastrukturu“ na Baltiku.

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da vežbe Severnoatlantske alijanse u Baltičkom moru potvrđuju da NATO ima karakter agresivne vojne organizacije. Kako je istakla, NATO stalno traži neprijatelje kako bi opravdao svoje postojanje.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading