Jemen
Foto: AP/Hani Mohammed (STR)

Huti su se, kao gerilska organizacija, pobunili protiv vlade Ali Abdulaha Saleha, koji je zbačen sa vlasti tokom takozvanog „arapskog proleća“ 2012. Oni su to iskoristili, zauzevši glavni grad Jemena, Sanu, 2014. koju i dalje drže pod svojom kontrolom, iako ih Međunarodna zajednica ne prepoznaje i ne pruža im podršku. Ipak, Huti podršku dobijaju od Irana, koji im obezbeđuje novac i oružje.

Prema procenama UN u poslednjih deset godina, brutalni rat u Jemenu odneo je 377.000 života, a ljudi su stradali mahom od gladi, neispravne vode i loše zdravstvene nege. Na sreću, ako tako nešto u Jemenu uopšte postoji, nema više toliko, kako prenose mediji, nasilnog stradanja stanovništva, koje je minimizirano posle primirja iz 2022. 

Danas, Huti kontrolišu oko jedne trećine teritorije Jemena i oko 70 odsto populacije. Sada su odlučili da napadaju brodove koji transportuju robu – recimo, u normalnom stanju, oko sedam miliona barela nafte ide prolazi preko Crevnog mora, a Suecki kanal, naravno, predstavlja ključnu stratešku tačku za promet mnoštva proizvoda, tako reći, od igle do nafte i lokomotive.

Napadima na brodove, Huti daju podršku Hamasu, sa ciljem da im pomognu u borbi protiv Izraela. Inače, slogan Huta je vrlo jasan i direktan: „Bog je veliki, smrt SAD-u, smrt Izraelu, prokletstvo Jevrejima, Islam će pobediti“. Imajući to u vidu, aktuelna situacija u Palestini je i njihov način da prošire polje delovanja, jer su do sada ratovali samo na svom terenu. U očima sveta, ubijali su se međusobno, pa svet nije mnogo brinuo zbog toga, kako to već biva.

Huti, inače, napadaju međunarodne (uglavnom američke, francuske i britanske) brodove dronovima i raketama, i Zapad mora da reaguje, kao bi jedan od ključnih globalnih lanaca snabdevanja nastavio da funkcioniše. Zato je sredinom ove nedelje u Vašingtonu bilo razgovora o direktnoj vojnoj akciji protiv Huta.

Ima i tu logike – druga ruta za brodove između Evrope i Azije je preko Rta dobre nade, to jest oko Afrike, kao pre 150 godina, pre nego što je otvoren spasonosni Suecki kanal. To bi značilo na hiljade nautičkih milja duže plovidbe, što bi povećalo troškove na stotine miliona dolara. Ukupno, oko 12 odsto globalne trgovine i 10 odsto nafte koja se prevozi morem ide kroz Suecki kanal. To je usko grlo globalne trgovine, i šteta koju Huti mogu da nanesu celom svetu, koji već dve godine grca u inflaciji, je ogromna.

Huti  su ime dobili po osnivaču pokreta Huseinu Al Hutiju, a sami sebe zovu Ansar Alah ili Božji partizani. Ti parizani su sada uspeli da mobilišu ceo Zapad protiv sebe i što kažu Srbi, to neće na dobro da izađe. Inače, i Saudijska Arabija im je neprijatelj, a od aprila se zvanična vlast Jemena zove Predsednički savet, koji predsedava Rašad Al-Alimi, na kojeg je predsednik Abdrabuh Mansur Hadi preneo ovlašćenja u aprilu 2022. godine. Njihovo sedište je u Rijadu, prestonici Saudijske Arabije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading