Nemačka
Foto: AP/Foto:AP

Mašinovođe Nemačke železnice (DB) stupaju u utorak uveče u trodnevni štrajk kojim žele da poslodavca nateraju na ustupke u aktuelnim pregovorima o kolektivnom ugovoru.

- Ovom štrajku nedostaje legitimnost i zato činimo sve za dobrobit naših korisnika - objasnio je predstavnik Nemačke železnice Florijan Veh i najavio pokretanje zahteva za odlaganjem štrajka pred nadležnim sudovima.

Veh je najavio novi skraćeni postupak pred sudom kako bi došlo do odlaganja štrajka koga DB smatra nesrazmernim. Sud u Frankfurtu u ponedeljak je u prvom procesu odbacio zahtev za odlaganjem.

Štrajk bi trebalo da traje do petka u 18 sati.

GDL se od novembra nalazi u pregovorima s DB-om oko povećanja plata od najmanje 500 evra i skraćenja radnog vremena. Sporno za DB je pre svega skraćenje radne nedelje na 35 sati uz punu isplatu plate. GDL je nedavnu ponudu DB-a o fleksibilnom radnom vremenu odbacio kao "neozbiljnu".

Mašinovođe su već dva puta štrajkovale tokom pregovora i oba puta došlo je do paralize železničkog saobraćaja. Štrajk mašinovođa obuhvata i zaposlene u gradskim železnicama širom Nemačke što otežava i odlazak na posao za milione građana.

Institut nemačke privrede iz Kelna procenjuje da bi najnoviji štrajk mogao da donese nove ogromne gubitke ekonomiji.

- Posebno su pogođene branše koje zavise od železničkog teretnog saobraćaja poput automobilske, hemijske i teške industrije - navodi se u saopštenju instituta.

Pregovori GDL-a i DB-a već godinama praćeni su brojnim štrajkovima i ogorčenjem putnika. Mnogi GDL-u zameraju da tvrdokorna stanovišta pre svega služe profilisanju i da su deo borbe za prevlast među sindikatima.

GDL je jedan od manjih sindikata zaposlenih u železnici. DB s većim sindikatom EVG obično sklapa kolektivne ugovore bez većih problema i štrajkova.

Trodnevni štrajk se poklapa s protestom poljoprivrednika tokom koga su poljoprivredna udruženja blokirala saobraćajnica širom zemlje, protestvujući protiv ukidanja subvencija za agrarni dizel, a to bi narednih dana moglo dovesti do potpune paralize saobraćaja u Nemačkoj.

Večernji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading