poljoprivredniic italija
Foto: Alo/Printscreen

Seljaci iz jakih poljoprivrednih regiona poput Toskane krenuli su na jug do glavnog grada, noseći italijansku zastavu i rukom ispisane natpise koji upozoravaju da "bez seljaka nema hrane".

 

 

Oni planiraju da se okupe na periferiji Rima uoči daljih protesta planiranih kasnije tokom nedelje.

- Krenuli ​​smo u Rim da suočimo političare sa našim problemima i rešimo ih - rekao je toskanski farmer Davide Rosati.

 

 

Italijanski farmeri dele mnoge bolove svojih kolega koji protestuju u drugim delovima Evrope, koje su izrazili tokom talasa protesta u poslednjih nekoliko nedelja.

Oni se žale da je njihova proizvodnja potkopana jeftinijim uvozom iz područja van Evropske unije kao što je severna Afrika, poskupljenjem goriva i posledicama mera EU koje imaju za cilj zaštitu životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.

Protesti u Francuskoj i Nemačkoj utišani

Protesti u Francuskoj i Nemačkoj su utišani, ali se otvaraju nova žarišta u drugim delovima EU. Ljuti seljaci ponovo su u ponedeljak blokirali holandsko-belgijski granični prelaz između Mastrihta i Liježa.

U Milanu, italijanskoj finansijskoj prestonici, mala grupa seljaka povela je kravu sa sobom na protest ispred kancelarija regionalne vlade Lombardije, stvorivši nesvakidašnji prizor u delu grada kojim dominiraju moderne višespratnice.

Italijanski poljoprivrednici takođe traže vraćanje mera olakšice za porez na dohodak uvedene 2017. godine, koju je vlada izbacila iz zakona o budžetu za 2024. godinu.

Meloni: "Italija je puno uradila za svoje poljoprivrednike"

Tokom posete Japanu u ponedeljak, premijerka Đorđa Meloni rekla je da je Italija učinila više da podrži svoje poljoprivrednike nego neki od njenih suseda iz EU.

- Naravno, uvek ima prostora za napredak i uvek sam spremna da saslušam zahteve naših ključnih radnika - rekla je ona.

 

 

Ona je istakla da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo za poljoprivrednike i povećala sredstva koja se izdvajaju za poljoprivredu u planu oporavka posle kovida sa pet na osam milijardi evra.

Istakla je da je njena vlada zadržala subvencije za gorivo za poljoprivrednike i povećala sredstva namijenjena poljoprivredi u planu oporavka nakon covida s pet na osam milijardi eura.

Proteste farmera u Italiji predvode brojne pojedinačne grupe, a ne glavni italijanski poljoprivredni lobi Koldireti, koji ima bliske veze sa vladom.

(indeks)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading