Američka ministarka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Baltik njuz servis" od ambasadorke je, naime, zatražio da prokomentariše postavljanje spomenika vojnom oficiru Juozasu Krikštaponisu, optuženom za masovna ubistva Jevreja i drugih civila u ime nacističke Nemačke.

- Nastaviću da oštro govorim protiv veličanja pojedinaca za koje je poznato i dokumentovano da su učestvovali u Holokaustu - rekla je ambasadorka koja je u Vilnjus doputovala prošlog meseca.

Takvu praksu ona je ocenila kao inherentno antisemitsku i samim tim za nju lično važnu, budući da je njena prethodna uloga u Stejt departmentu uključivala vođenje Kancelarije za borbu protiv antisemitizma.

Krikštaponis je služio u litvanskoj vojsci kada su baltičke države okupirali nacisti 1941. Godine 1942. njegova jedinica je raspoređena u Belorusiju. Zatim je postao deo antisovjetske pobune i na kraju su ga ubile sovjetske bezbednosne trupe u vatrenom obračunu u januaru 1945.

Nedavno je dobio počasno posthumno unapređenje u čin pukovnika, a spomenik mu je podignut u gradu Ukmerdžu, administrativnom centru okruga, gde je i umro.

Prema podacima Centra "Simon Vizental", litvanske trupe koje su služile nacistima, a čiji je on bio deo ubile su najmanje 20.000 Jevreja.

Bivši ambasador Robert Gilkrist, prethodnik Mekdonaldsove u Litvaniji, bio je među stranim zvaničnicima koji su pozvali Vilnjus da ukloni spomenike podignute u čast počiniocima Holokausta, uključujući i onaj posvećen Krikštaponisu. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading