KLJUČNA DRŽAVA ZA BAJDENA I TRAMPA Danas glasanje u Džordžiji, šansa da obezbede nominacije
Foto: EPA/AP/Alex Brandon

Očekuje se da i Bajden i Tramp, ako pobede u Džordžiji koja donosi veliki broj delegata, i formalno obezbede svoje stranačke nominacije posle glasanja, prenosi Glas Amerike.

Za Trampa bi pobeda na primarnim republikanskim izborima u Džordžiji danas mogla da znači i da je osvojio dovoljan broj delegata da bude i formalno proglašen predsedničkim kandidatom.

Tramp praktično nema protivkandidate otkako se i Niki Hejli povukla iz trke, a broj Bajdenovih izazivača se takođe smanjio otkako se Din Filips povukao iz trke, mada ni on, kao ni autorka Merijen Villijamson nisu Bajdenu odneli mnogo glasova, navodi Glas Amerike.

Džordžija ima primarne izbore otvorene za sve glasače, odnosno nije potrebno da je neko registrovan pri stranci da bi glasao.

Demokratama primarni izbori u toj državi donose 108 delegata, a republikancima 59.

Džordžija je značajna iz još jednog razloga, pošto je reč o državi iz koje je proistekla jedna od četiri optužnice protiv Trampa, zbog pokušaja da preokrene izborni rezultat u toj državi u svoju korist 2020. godine.

Tramp je na poslednjim predsedničkim izborima izgubio u Džordžiji od Bajdena za 11.779 glasova i, prema optužnici, od šefa državne izborne komisije Breta Rafenspregera je tražio da mu te glasove nabavi, na šta ovaj nije pristao.

Suđenje u tom postupku još nije počelo, a Tramp negira da je pokušao da preokrene izborni rezultat u svoju korist, navodi Glas Amerike.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading