Suđenje Bajdenovom sinu
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

U pismu su naveli da naoružavanjem Izraela nastavlja da krši Zakon o stranoj pomoći, kojim je zabranjeno slati vojnu pomoć državi koja ograničava isporuku humanitarne pomoći.

Senatori ističu da se u zakonu navodi da "nikakva pomoć neće biti pružena nijednoj zemlji kada se predsedniku stavi do znanja da vlada te zemlje zabranjuje ili na drugi način ograničava, direktno ili indirektno, transport ili isporuku humanitarne pomoći".

"Prema izveštavanju medija i vašim izjavama, Netanijahuova vlada krši ovaj zakon. S obzirom na to, pozivamo vas da jasno stavite do znanja Netanijahuovoj vladi da će neuspeh da se odmah i dramatično proširi pristup humanitarne pomoći i olakša bezbedna isporuka pomoći širom Gaze, dovesti do ozbiljnih posledica, kako je navedeno u postojećem zakonu SAD", naveli su senatori u otvorenom pismu objavljenom na Sandersovom sajtu.

Dodaje se da SAD ne bi trebalo da pružaju vojnu pomoć bilo kojoj zemlji koja ometa američku humanitarnu pomoć.

"Savezni zakon je jasan i, s obzirom na hitnost krize u Gazi, i konstantno odbijanje premijera Netanijahua da se pozabavi zabrinutošću SAD po ovom pitanju, neophodna je hitna akcija kako bi se osigurala promena politike njegove vlade", poručili su senatori.

Pismo su, pored Sandersa, potpisali senatori Mazi Hirono sa Havaja, Piter Velč iz Vermonta, Tina Smit iz Minesote, Elizabet Voren iz Masačusetsa i Ben Rej Luhan iz Nju Meksika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading