ŠOLC DOBIO NEGATIVNE OCENE SE kritikuje Nemačku
Foto: Tanjug/Tanjug/Markus Schreiber)

Visok nivo siromaštva i socijalne nepogodnosti u Nemačkoj nesrazmeran je bogatstvu zemlje, koja je još uvek najjača evropska ekonomija, navodi se u izveštaju, objavljenom minule nedelje (19. mart) u Strazburu. Savet Evrope(SE), koji vidi sebe kao čuvara ljudskih prava, čini 46 zemalja. Zalaže se za demokratiju, ljudska prava i vladavinu zakona.

Iako je Berlin preduzeo neke korake, potrebni su daleko veći napori u borbi protiv rastuće nejednakosti stanovništva, piše Frankfurter algemajne cajtung i podseća da se Nemačkoj socijalna prava ne posmatra uvek kao pravno obavezujuća, već njena (ne)primena, zavisi od resursa.

Siromaštvo posebno teško pogađa decu, starije i invalide. U nemačkom društvu ostvaren je samo ograničen napredak u pogledu prava osoba sa invaliditetom, a pokazalo se da inkluzija nije moguća u mnogim oblastima. SE za to krivi nedostatak političke volje i, mada dobro finansirane, od društva zapravo odvojene strukture, kao što su radionice za ljude sa invaliditetom, specijalne škole, ili domovi za smeštaj invalidnih osoba. To otežava postizanje samostalnog života, umesto da ga podstiče.

Komesarka SE za ljudska prava Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost zbog sve većeg broja beskućnika u Nemačkoj. Ona ističe da je pravo na stanovanje kao ljudsko pravo svima, u ovoj zemlji priznato samo u ograničenoj meri. Nemačka mora da iskoristi sva raspoloživa sredstva, uključujući intervencije na stambenom tržištu i izmene zakona o zakupu, ocenila je Mijatovićeva, pozdravivši korake Šolcove vlade, kao što su reforma socijalnog sistema, povećanje socijalnih davanja i stvaranje novih mogućnosti za obuku nezaposlenih. Međutim, potrebni su dalji napori u borbi protiv rastuće nejednakosti.

Zakon o ravnopravnosti takođe treba značajno unaprediti da bi se ograničila diskriminacija u različitim oblastima. Posebnu pažnju treba, zato, posvetiti rastućem rasizmu, koji ima potencijal da podri društvenu koheziju i destabilizuje demokratske institucije, navodi se u izveštaju SE.

Berlin je, na ove optužbe odgovorio da savezna vlada deli "komesarovu zabrinutost u vezi sa sve većim brojem beskućnika u Nemačkoj", te je, stoga, odlučio da usvoji nacionalni akcioni plan za prevazilaženje beskućništva. Zaista, zalihe socijalnih stanova u Nemačkoj su se spustile sa oko tri miliona stanova, koliko ih je bilo 1990. godine na oko milion sadašnjih stanova za socijalni najam.

Na kritike zbog rastuće ksenofobije, Berlin je odgovorio da "savezna vlada trenutno radi na novoj strategiji sa sveobuhvatnim pristupom koji bi trebalo da uključuje preventivne, ali i represivne pristupe.

Novi fond

Vlada je obećala da će saveznim pokrajinama obezbediti ukupno 18,15 milijardi evra iz federalne kase za izgradnju socijalnih stanova između 2022. i 2027. godine. Sumu će sufinansirati države, pa će na raspolaganju biti više nego duplo novca za stvaranje novog fonda "socijalnog i pristupačnog stanovanja". Od ove akcije očekuje se preokret trenda i drastično poboljšanje uslova za život siromašnih.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading